Славянка

На 20-ти май тръгнахме към планината Славянка. Пещерите там са малки, но комбинацията от тях, преходите и красивите гледки направи уикенда страхотен! 

Паркирахме колата на изходната точка за Гоцев връх, натоварихме инвентар, храна и палатки и тръгнахме по стръмната пътека. 1,5-2 часа стигнахме до местността ,,Ливадето“, където щяхме да нощуваме. Проверихме заслона, който се оказа чудесен за спане, намерихме каптажа за питейна вода,  скрихме част от багажа и потеглихме към пропастта Гарваница. Входът е на над 2000 метра, където имаше топящ се сняг, капещ във входа. Тръгнах по входния наклон, обрушвайки камъни, пръст и клечки. Следва 45 метра дълбок отвес, който е доста широк и удобен, а дъното е осеяно с камъни и клечки. Дълбочината е 50 и няколко метра и излизането беше бързо, но навън духаше студен вятър и се надявахме да не завали. След още час стигнахме до заслона, напалихме печката и се наслаждавахме на гледката към Царев връх. 

Планът за следващия ден беше пещерата Комарница. Тя е в едно дълбоко дере под заслона и бързо стигнахме до входа. Започва с лазене и камина, след която има много тесен вертикален тесняк, отвеждащ в отвес. Последва поредица от прагове и зали, стигащи до дъното на минус 51 метра. Навряхме се и във възходящо разклонение, където имаше красиви образувания. Около обяд бяхме навън, качихме се обратно до заслона, събрахме останалия багаж и тръгнахме обратно към колата.

Текст и снимки: Симеон Ненков

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *