Млади спелеолози от 6 балкански страни обменят опит на Карлуково

… в областта на безопасното изследване на пещери и тяхното опазване

Карлуково, 21.10.2012 г.

В периода от 06 до14.10.2012г. в района на Национален пещерният дом „Петър Трантеев” в с. Карлуково,общ. Луковит, се проведе международен младежки обмен „Изследвай, учи, сподели”, в който взеха участие 30 млади пещерняци от България, Албания, Хърватска, Сърбия, Румъния и Турция.

Целта на събитието беше чрез споделяне на личен опит младежите да усъвършенстват техниката за боравенето с алпийски инвентар и съоръжения, нужни за изследването на подземния свят и да разширят контактите си извън тесните национални граници. Така чрез съвместни занимания на открито младежите не само разбраха повече за характера на пещерното дело в различните страни, но и генерираха идеи за бъдещи съвместни прояви.

По време на обмена беше поставен акцент върху значението на пещерите и карстовите райони за устойчивостта на екосистемите, в които са включени и като ценен източник на питейна вода за местната общност. Специално участие взе Веселин Дробенов, гост-лектор от Регионален Екологичен Център за Централна и Източна Европа, който изнесе презентации и провокира дiскусии в областта на опазването на подземното богатство и ролята на различните групи: местно население, туристи, спелеолози, екологични организации за постигане на реален положителен ефект.

Пещерите в района на с. Карлуково са интересен пример, тъй като са защитени природни и културни обекти, но и популярна туристическа дестинация. След направен теренен обход с цел почистване на района около пещера „Проходна“ участниците събраха над 40 чувала битов отпадък оставен от недобросъвестните посетители на пещерния район.

 „Ролята на пещерняка, като човек, който пряко се докосва до последните неизследвани територии на планетата, както и до последните големи залежи на прясна вода е силно подценена в нашето време, но ще става все по-важна за човечеството в следващите десетилетия. Тенденциите за намаляване на ресурсите от прясна вода на Балканите, а и в целия свят стават все по видим, поради което ние се стремим да подготвим младите пещерняци, за бъдещето и тяхната роля в него”, каза Цвтан Костурков, един от ръководителите на младежкия обмен.

Проявата беше организирана от АСКС (Асоциация на Спелео Клубовете в София) в партньорство на Планинарска асоциация Дубовац, Карловац , Егейска асоциация за изследване и опазване на пещерите, Турция, Федерация на спелео организациите на Сърбия, Изследователска спелеологична асоциация, Румъния, Център за обучение и работа в мрежа в областта на опазване на околната среда, Албания.

Този проект е финансиран по програма „Младежта в действие” на Европейската Комисия, администрирана в България от Национален Център „Европейски младежки програми и инициативи”. Съдържанието на този текст не отразява позицията на Европейската общност, програма “Младежта в действие” или НЦЕМПИ

С уважение,

Румяна Йотова, коoрдинатор проекти

АСКС (Асоциация на Спелео Клубовете в София)

 

За контакти и повече информация:

0876 367 397Румяна Йотова

rumi_iotova@abv.bg

 Организаторите могат да предоставят снимков материал с необходима резолюция за печат (ако знаем точната резолюция на снимките и добре да се изпише).

 

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *