Ледника, Ракитово

Пещера Ледника е мраморна пещера намираща се в Родопите близо до град Ракитово. През 2020 местният пещерен клуб заедно с Лъчо от ПК Пълдин разкопават входа и проучват пещерата. Разбрахме от ракитовци, че Боби от Пловдив е успял да мине едно стеснение по реката и не е стигнал край. След покана на Стойчо решихме да се пробваме група в по-фин състав – аз, Алекси (Под Ръбъ), Гецата(Академик София) и Мими и Мамута – свободни електрони да преминем, проучим и картираме новите части. В пещерата бяхме с местните пещерняци –  Ванката, Лъчо, Стойчо и Ачо.

Не съм ходила много по пещери из Родопите, а досега ми с мрамора беше само с пиринския карст. Определено се е получило красиво – острите слоести мраморни скали изкопани от реката се допълват с множество натеци, цевички, дендриди. Пещерата е активна, образуванията са влажни и блестят което създава почти магично усещане по трасето. Гледахме да внимаваме много и да пазим пещерата особено по стесненията. Пътят до новите части не е никак лесен, има около 200м лазене в чакълести тунели, които се струват като километри, не можах да повярвам, че пещерата е само 500-600м дълга.

В тунелите на път към дъното

за малко почти изправени

Разделихме се и Гецата, Алекси и Ванката продължиха да видят до къде стига пещерата и дали ще стигнат някакъв край. Аз, Мими и Лъчо почнахме картировката. Картирането в меандър е тегаво и бавно. След около 2ч и половина и само 200м картировка проучвателната група се завърна и каза, че има още много. Не са стигнали точно до край но вече трябвало сатко. Гецата и Ванката излязоха, че се бяха намокрили много, а Алекси се включи към картиращата група да помага по пътя.

откриване на първа точка и начало на картирането

Навътре пещерата осезаемо разшири и картирането започна да спори, а и вече бяхме 4ма с човек който знае какво има напред. На едно място стигнахме водослив където реката с почти същия дебит се влива в основната но не успяхме да картираме защото бързахме да завършим основната галерия, а разбира се, дистото се оказа, че има по-малко батерия от колкото се надявах. Просто не очаквах, че ще има толкова много за картиране! Накрая се оказа се, че сме картирали общо 600м нови части, което удвои дължината на пещерата.

Последните тунели характера на пещерата се промени, стана по-ниска и разлята и стигнахме мястото където Ванката и Гецата бяха лазили във вода. Решихме, че за картиране ще е добре да дойде група със сатка и поехме назад. Интересно е и наличието на прилепи в по-вътрешните части. В разлятата част имаше тъмни буболечки в реката и черни мушици. Може би някъде има друг вход? Във височина на меандъра имаше много натеци и места които може да се проверят по-обстойно на следващо ходене. Обещаващо изглежда и мястото за разширяване надолу по реката. Въобще интересна пещера си имат в Ракитово.

Следващия ден посетихме и близката туристическа пещера – Лепеница. Водата от Ледника отива в Лепеница така че има един добър потенциал за пещерна система в района.

широка зала в Лепеница

Благодарности на пещерния клуб Ракитово и Лъчо от ПК Пълдин за гостоприемството и хубавото прекарване! Свършили са прекрасна работа с пещерата, сложили са ленти да не се гази навсякъде което е помогнало да се запазят по-чисти и хубави залите.

Още невероятни снимки на КанКубрат от пещерата може да се разгледат тук – https://photos.app.goo.gl/BQM15QSVQ1R16Y6u6

Карти:

Картата наложена върху терен

В червено са отбелязани новите части

План на пещера Ледника (линк)

Разрез на пещера Ледника (линк)

Групата на излизане. Мамута, Гецата, Ефи, Мими, Алекси, Лъчо, Стойчо

Текст: Ефи.
Снимки: КанКубрат, Ефи

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *