За екипирането – чести грешки и неразбрани понятия

Тази статия цели да даде ясни насоки за това какво трябва да се прави при екипиране по време на проучвателни излети и експедиции, т.е. нови пещери и райони. И не само – дори накована пещера/система има нужда от прилагането на тези правила и правилното им изпълнение. 

Основни принципи при екипирането на отвес:

 1. Подвеждане – започнете с подвеждането там където е сигурно и далеч от отвеса. Навлизане неосигурен в зоната на риска* е недопустимо! Сценарият ‘Само да погледна’ далеч не означава, че можете да се разхождате по ръба на следващия кладенец. Имайте на ум, че повърхността в пещерите може да бъде ужасно хлъзгава и често с лабилни камъни и/или скала.
  *зона на риска в случая се смята, място на което подхлъзване, залитане, падане или друго, което нарушава баланса и сигурността ви, могат да имат сериозен или фатален край 
 2. Почистване на отвеса – като екипиращ имате уникална възможност за почистване на отвеса от камъни и скални късове. Вашата отговорност тук е огромна. Проверявайте добре пътя надолу, използвайки ръце, крака и чук. 
 3. Екипиране на линия далече от вода – всяка система трябва да бъде далеч от моментен поток или потенциална водна стихия. Покачване на водата в комбинация със система близо до водата е предпоставка за инциденти или просто невъзможност за преминаване. 
 4. Проверка на скалата – преди поставяне на опора проверете скалата с чук. Само чука може да ви даде информация дали избраната естествена опора е стабилна и дали скалата може да ‘понесе’ предвидената изкуствена опора (анкер, спит или друго). Визуалната проверка често е подвеждаща! Търсете ‘здравия’ звук на скалата. 

Основно и дублаж – чести грешки и неразбрани понятия

Колко нередности виждате?

Разстояние между възлите на основно и дублаж

Най-голямото разстояние между двата възела на основно и дублаж е 1 м.
Причината: важи H0 (Хаш нулево), какво е това виж в “АБВ Техниката на единичното въже“, стр 25 и 26. 

Разстоянието между възлите на основно и дублаж е под 1м

Разстояние между опорите

Когато поставяте анкер най-малкото разстояние между двата анкера е 20 см. За спитове това разстояние е по-голямо – 30 см.
Причината: при поставянето на изкуствена опора на скалата действат сили, за различните видове опори силите са различни. Това правило цели да не пренатовари скалата в избрания от вас участък. Тези разстояния са взети от тестовете на Италианската спасителна служба – CNSAS, като е предвидено допълнително разстояние тъй като тестовете са правени в идеални условия. Данните са публикувани в Хърватската книга Speleologija, стр. 296 и 297

Колко е разстоянието между анкерите?

Междинно закрепване 

Ако междинното закрепване е на по-малко от 5 м от основното и дублажа, то тогава междинното закрепване се дублира.
Причината: Ако следващото междинно закрепване е на 5 м, при разрушаване на това междинно закрепване, се стремим най-високия фактор на падане да е 0.2. 

За допустимите фактори на падане със статични въжета виж:

Извор – „АБВ на техника на единичното въже“

Подвежане

Основно и дублаж при подвеждане третираме като правило.
Причината: разрушаване на единственото закрепване е фатално, дори при подвеждане. Виж статията на PETZL тук

Когато подвеждането не е дублирано, просто преекипирайте

Пандюл 

След пандюл, който прави значително отклонение от основната линия на системата, се поставя основно и дублаж.
Причината: при разрушаване на опората тук, силата може да причини повреди или прерязване на въжето, както и сериозни травми на екипиращия. 

Голям пандюл и липса на дублаж

Парапет 

Парапет започва и свършва с основно и дублаж.
Причината: началното и последното закрепване на един парапет третираме като основни, а всяко основно закрепване трябва да бъде дублирано! 

Повече виж в „Техника на Алпийската Спелеология“ на Марбак и Турт, стр. 167

Подвеждане на две опори

Заключение

Стила на екипиране е въпрос на вкус, сигурността на екипиране е безкомпромисна. Въпросът, който трябва да си задаваме при екипиране е какво ако…? Какво, ако закрепването се разруши, какво ако рязко се покачи нивото на водата и т.н. Това ще ви помогне да взимате информирани решения, т.е. да знаете какво и защо го правите. 

“От опит мога да кажа, че може да намалите риска, когато следвате нормални правила за безопасност и здрав разум“.
Павел Демидов, 2020, цялото интервю на Павел е тук 

Автор: Цветан Костурков 

Източници:

 1. Техника на алпийската спелеология, Марбак Ж. и Турт Б., 2006, София
 2. АБВ на техника на единичното въже, Недков П., 1983, София
 3. Speleologija, vise autora, urednik Rnjak G, 2019, Zagreb
 4. Techniques for equipping a pit, PETZL https://www.petzl.com/INT/en/Sport/Techniques-for-equipping-a-pitch?ActivityName=Caving
 5. Основни параметри на статичните въжета, Касабов К., 2012, Под Ръбъ, https://pod-rb.eu/blog/2012/10/29/%d0%be%d1%81%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b2%d1%8a%d0%b6%d0%b5/
Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *