Гивалъка

Пещера Гивалъка (Гивилака, Гивлака) се намира близо до махала „Куманова чука“ на село Зимевица, обл. Своге. Входът е на 1007мнв и ~40м от дерето на Зимевишка река.

Координати: 23.30544 43.05119
Дължина: 232м
Дълбочина: 39м

Гивалъка е разчупена и не праволинейна(моноканална) пещера. Тя представлява интерес поради потенциална връзка с галериите на Колкина след блокажа, който до момента не е преминат.

Гивалъка план

 

Интересните места за работа са самото дъно – синята част която се пада под зелената галерия, на което се усещаше течение при нашето влизане. Другото място е в десния край на зелената галерия – тесен процеп пълен с камъни и там също при две наши влизания се усеща стабилно течение. Третото е на едно стеснение в ляво пак отбелязано с течение. Възможно е пещерата да има повече от един вход и това да поражда движение на въздуха. Дъното е интересно защото то се намира на нивото на реката и е много малко вероятно въздушно движение там да е породено от друг вход.

Големите галерии се развиват по ясно видима пукнатина – от левия разклон на зеления участък до дясното му стеснение от което се усеща течение. Там е интересно да се проверят и комините.

Гивалъка разрез

Екипиране:

Три са местата на които е добре да има въже, другите са лесно преодолими класики и са отбелязани на картата. Първото прагче около 3м се заобикаля през дясно разклонение, второто прагче се връзва естествено на камък с около 7-8м въже. 3то и 4то прагче се слизат спокойно на класика. След стеснението следва около 10м отвес който може да се екипира на естествени опори с две ленти и 15м въже. Добре е да се добави закрепване поради не добрия избор на естествени опори. Въже там е задължително. След него е дънният отвес за който е нужно подвеждане. Не се препоръчва за едри хора тъй като влизането е тясно и трудно

нанасяна на картировката върху терен

Долното изображение е снимка с термокамера на входа. Част от групата беше влязла вече в пещерата когато се направи снимката, но все пак това е знак, че има хубаво и стабилно въздушно течение към входа.

входът сниман с термокамера

 

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *