Интервю #10 – Фабио Болини, Италия

“Интервю” е инициатива на ПК “Под Ръбъ”, посветена на дискусии със спелеолози от близо и далеч, от всички части на земното кълбо. Какво споделят за живота под и над земята, опитът като пещерняци, историите, мечтите и плановете, можете да четете в следващите редове…

Кажете ни нещо за себе си и своя опит в спелеологията.

Започнах да се занимавам със спелеология, когато бях тийнейджър. Близо до къщата ми имаше малка пещера. Това беше първата ми среща със спелеологията. 

Няколко години по-късно започнах да излизам извън границите на “моята територия“ и да проучвам други райони в близост. Последва експедиция в Крубер – Вороня. Участвам и следя няколко проекта в дълбоки пещери. Главно се интересувам от стратегическата част  и  организацията на биваци в дълбочина, но и други неща свързани с изследването на пещери. 

Какво ви накара да започнете да изследват пещери и защо още го правите? 

Историята е много интересна. Когато бях на 10, родителите ми ме заведоха на посещение в много известната туристическа пещера Фараси (Италия).  След посещението ни, на прибиране към колата, видяхме пещерняци, които се връщаха от проучване. Бяха много мръсни и кални! Това беше образът, който се запечата в съзнанието ми. Също така, това беше моментът, в който реших, че искам да живея живота си по този начин. 

Сега съм на 48 и от онзи момент никога не съм спирал. 

Към кой клуб или организация принадлежите? 

В миналото съм бил част от различни клубове и групи, но между членовете често започват спорове и караници, затова реших, че за един дълъг период няма да бъда част от клубове. 

Всъщност, жена ми и аз сме част от сравнително нов екип, сформиран едва преди няколко години. Екипът (Gruppo speleologico Tivano) е в Северна Италия. С тях работим по малка част от нашите проекти. Останалите ни проекти са в различни части на Италия. Работя по различните проекти с много и различни хора, които са от различни клубове и организации. Всеки, който иска да участва и да спомага е добре дошъл! Обичам да включвам всеки, който иска да помогне. 

Наскоро поканих хора от Испания, Русия и Унгария. 

Може ли да ни кажете повече за любимата си пещера и как решихте да вложите енергията си там? 

Може ли да ни кажете повече за любимата си пещера или район и как решихте да вложите енергията си там? 

Любимият ми район в Италия е Тоскана. В младостта си изследвах тези части…

Коя е най-запомнящата се експедиция и защо? 

Най-впечатляващата експедиция, на която съм бил беше в Крубер – Вороня през 2015 г. Беше невероятно преживяване. Стигнах до дъното и научих много от руския спелео подход. 

Имате ли планове за бъдещи проекти?

Следващият ми проект ще бъде през Август 2021 в Абхазия – търсене на нови пещери. 

Как подхождате към привличането на бъдещи пещерняци по отношение на подготовка и курсове? 

През последните няколко години разработих специален метод, главно за пещерняци с опит, които искат да усъвършенстват някои аспекти от организацията, дълги прониквания, психологическата нагласа и някои малки трикове. Понякога само от няколко прониквания и изследвания заедно, човекът който ме следва покачва нивото си на компетентност. 

Ако имате опит с инциденти в пещери какво бихте споделили с другите спелеолози, така че и те да почерпят от вашия опит? 

Преди 5 години имах много лоша ситуация в W Le Donne и не бях единственият, който го изживя. Бях на дълбочина от 1000м, когато започнах да се чувствам зле. Имах температура, която се покачваше и реших да изляза. Когато бях на -400м, вече бях много зле. На тази дълбочина имаше малка палатка, в много лошо състояние. Опитах се да поспя малко, но беше много мокро и реших да продължа към изхода. Температурата ми се покачваше до опасни нива. С много мъка и болка, някак си стигнах до изхода. Имаше висок риск от изгубване на съзнание и то няколко пъти докато катерех по въжето. Но най-голямата опасност беше навън. Имах висока температура (почти 39). Навън беше студено, с много сняг и мъгла. За мой късмет, двама алпинисти минаваха по същото време и ми помогнаха да се спусна от планината. След този случай осъзнах колко важно е да има биваци на различни места в случай на спешни ситуации. 

Какво научихте чрез спелеологията? 

От спелеологията научих много повече отколкото можех да си представя. Тук намерих истински приятели и разбрах колко важно е да имаш надеждни хора до теб.  Напредването в дълбочина ми даде по-ясна представа за всичко. Помогна ми да се изправя пред трудностите в живота с различен дух. 

Ако има още нещо, което бихте споделили с нас, бихме се радвали да чуем още.

Да, искам да споделя с вас бъдещи проучвания!

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *