Колкина и Каците

Колкина е най-дълбоката пещера в България, -543m дълбочина и дължина над 16km (данни до 09.2020)
Каците е интересна пещера намираща се в съседна долина спрямо входа на Колкина дупка. Дължината до момента е 2560m и дълбочина -205m (данни до 09.2020 от сайта на caves4at.info).

„Овчарят каза!
Огромна вода 1 път на 8 години залива цялата дупка с входа, две овце ми взе.
Вале много дъжд и аз с овцете се скрих в дупката да не ни вали.
То продължава да вали, продължава да вали… и слушам… И нещо чувам… Страшен тътен!
И като побегнах, та нагоре… “

Каците е отдавна изследвана пещера, представлявала голям интерес за експедиции в близкото минало. Характерно за нея са водните пасажи от където идва и името „Каците“. Поради ниската температура на водата и наличието на 3 сифона (в днешно време и при малко вода полусифони) става нарицетална за трудна и сложна пещера, въпреки сравнително малката си дълбочина (~200m) и лесни отвеси. Пещерата свършва със сифон, който до момента няма нито един опит за преминване. По това, което се вижда сифона е с малка дълбочина – предимно хоризонтален и широк, но дължината не може да се прецени. Стените и пода на канала до сифона са покрити с кал.

Входът на Каците през зимата на 2019-та. Начало на проучванията. Снимка: Ефросина Христова

След откритията 2017-та, когато Колкина стана най-дълбоката пещера в България, в рамките на няколко години се разкри, че това е огромна за България пещерна система с множество притоци и разклонения. Основната част от водите идват от посока района на Каците (виж изображението долу). Всичко това ни наведе към мисълта за възможността някоя от тези реки да бъде реката на Каците, и че трябва да насочим усилия за проучване на потенциални връзки въпреки известни стари хидрогеоложки проучвания, според които Каците отива към Искрецкия извор. В миналото е имало подобни теории и за Колкина, но след проучванията на клуб Под Ръбъ безспорно се доказа, че водите в Колкина излизат в изворите под големият водопад бовска „Скакля“.

Схема на потенциална връзка между Колкина и Каците наложена върху терен.

Септември месец 2020-та година при поредната експедиция в Колкина беше проведено и паралелно влизане в Каците. Чрез специален метод с трасираща течност с много ниски концентрации бяха установени маркери в едно от разклоненията на Колкина – Иглената река. Иглената река е малък приток в сектор „Младеница“ или западните части на Колкина. Характерно за този сектор е наличието на 3 основни притока: „Западната река“, „Иглената река“ и „Ес-реката“, които се събират преди полусифон, който при голямо пълноводие става сифон. Иглената река е притокът с най-нисък дебит, който е и съпоставим с дебита на реката в Каците. Проучването там е спряно в момента, защото реката свършва със снижение на тавана и сифон но в следващи експедиции ще работим по разкопаване на пода, който е чакълест и има потенциал за разширение.

Минаване на полусифона в Колкина дупка. Снимка: Цветан Остромски

Разстоянието между Каците и Колкина е около километър и половина по права линия, денивелацията – 265m. Това дава добър изглед Колкина-Каците да бъде първата голяма пещерна система в България с два входа. При добро проучване потенциалът на района е за десетки километри подземни галерии.

В тази връзка пещерен клуб „Под Ръбъ“ решихме да оставим Каците постоянно екипирана за да намалим логистиката и трудността при прониквания. Екипирани са всички вертикални отвеси и прагчета по карта. Дългият наклонен отвес, който по описание се съветва за екипиране при пренос на багаж, НЕ е стационарно екипиран. Последните ни няколко прониквания бяха извършени с неопрени ~5mm, които при спортни прониквания без престой се оказват напълно достатъчни. Който иска да посети пещерата било за разходка, или потенциално проучване може да го направи с минимални усилия при добро съобразяване с метеорологичната обстановка. При успех с проучванията на Иглената река следващата стъпка ще е намирането на екип за преминаване на сифона в Каците и доказване на връзка между двете пещери.

Специални благодарности за помощ при проучването и изследването на пробите на:
Йорданка Донкова,
Светослав Маринов,
Найден Миланов
и много други членове на клуба и приятели участвали в експедициите в двете пещери.

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *