Картиране с Топодроид и Терион

Топодроид (Topodroid) е една от най-популярните програми за картиране на пещери и често се ползва заедно с Терион(Therion) за обработка и създаване на пещерни карти. За да се сглобят и покажат добре отделните елементи(скици) при обработката с Терион може да е от голямо значение как точно е направена скицата с Топодроид. Терион има и доста голям набор от възможности за различно изобразяване които също могат да бъдат невъзможни за постигане ако скиците не са правилно взети. Тук са изброени някои съвети как да се случва лесно и безболезнено скицирането.

На английската страница с документация на Терион също има хубави съвети за Топодроид, макар някои от тях да са остарели.

 1. Имената на файловете трябва да са на латицина и без точки/специални символи. Може тирета, долни черти. В коментарите може да се пише на всякакъв език.
 2. Линиите, особено за стена, да се рисуват свързани. Това се включва при натискане на моливчето се появява допълнително меню и най-вдясно седи бутон с линия с пунктир (line join) да се избира и „двата края“ или „продължение“ (both / continue). Това ще свърже (или почти свърже) края на една линия с началото на следващата (линиите трябва да са от един тип, стена или вода и т.н.).
 3. Не оставяйте празни/несвързани места по скицата с липсваща линия за стена. Ако някои от реперите са висящи и има големи празни места на картата няма да се изобрази нищо което не влиза между линиите на стената.
 4. Да се избягва струпването на символи/линии едни върху други. Например: ако на дадено място има гуано и камъни, ако камъните се рисуват със зона(area), или с линя за камък, да се остави празно място и нарисуват две отделни зони/групи камъни а между тях да се постави символа за гуаното. Застъпването на символи прави картата нечетима(има метод за махане на ареа зад обекти, но е сложно и е по-лесно да се избягва).
 5. Всяко разклонение на пещерата трябва да се рисува на своя отделна скица в същия файл (Scrap) или изцяло нов файл за скицата. Не трябва да се рисуват повече от един канал или етаж на една рисунка/скица. Много често на едно от двете – плана или вертикалата е удобно да се продължи но на другото става кошмар.
 6. Задължително нова скица ако канала се завърта и застъпва със себе си дори да няма разклонения.
 7. Започвайте нова скица при смяна на релефа/канала. Когато скиците са повече могат да бъдат групирани и да се покаже(оцвети) отделен етаж/канал/зала/сектор от пещерата. Ако всичко е на една голяма скица това няма как да стане. Големите зали е удобно да са на своя отделна скица.
 8. Като цяло е добре скиците да не са големи може би ~100м е добро ограничение за дължина при което се избягват главоболия.
 9. При започване нова скица, ако е в отделен файл, е полезно старата скица да се покаже отдолу с опцията „очертание на скицата“(sketch outline). Ако линиите на стената на новата скица са достатъчно близо до линиите на старата Терион ще ги свърже сам автоматично без да се налага допълнителна обработка.
 10. Рисуване на кръстовища. В страницата с документация на Терион има доста добре описано как да се рисува правилно кръстовище с повече от 3 канала. Като цяло трябва да се избягва скицата да свършва в самото кръстовище и на една връзка да има повече от 2 скици. Т.е дорисувайте 2-3 метра от една от връзките на старата скица и почнете новата така че в една „връзка“ да се свързват само две скици. В линка по-горе има картинки и добро описание (на английски).
 11. Винаги почвайте първата скица от първия си репер в новата картировка/сектор(0, 1, 400..) независимо с какво число е и независимо дали има скица на това място от стара карта. После при сглобяването на картата в Терион лесно се маха, но трудно се добавя, а ако липсва репер може да стане проблемно редактирането.
 12. При чертане на региони(ареа) може спокойно да чертаете извън стените а да не се мъчите да целите стената. На сглобената карта на терион ще се вижда само частта която е между стените. Това е удобно при чертане на езера или зони заемащи целия под.

Ще се радвам да споделите в коментарите вашият полезен опит или съвети с които да се помогне на начинаещите в картирането с Топодроид и Терион.

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *