Вихренската пещера, Пирин

Вихренската пещера се намира в Пирин планина на 2630мнв на самия Джамджиев ръб и около 300м под връх Вихрен.

Дължина: 683м.
Дълбочина: -133м.
GPS координати: 41°46’01.1″N 23°24’23.7″E
GPS следа: от х.Вихрен до вр. Вихрен през Джамджиевия ръб тук

Въжета:

0 отвес(праг) – 12м
I отвес – 60м
II, III и IV отвес – 60м + 50м
V отвес – 20м
Глухия отвес – 40м

ОБЩО въжета без Глухия: 200м

Инвентар:

О отвес (може и на класика) – 1 x опора 1 x естествена
I отвес – 5 x опори (от които 1 x удължител) и една естествена опора с въжето директно (1 таванна планка)
II отвес (след Макароните) – 8 x опори (от които 1 x удължител, 1 x лента)
III отвес (камбана) – 4 x опори ( от които 2 x удължител, 2 x ленти)
IV отвес (старо дъно) – 5 опори
IV/V прагче – помощно въже 6-7м, на 1 x анкер за придържане от старо дъно -> ново дъно, катерене по блокажа
V отвес (дъно) – 4 опори (от които, 1 x отклонител, лента)

Глухия отвес – 5 опори – подвеждане на въже може преди  първото прагче на естествена опора, 3 анкера и една естествена за самия отвес.
Траверс на глухия – 3 анкера.

+ няколко карабинера за транслиране на опори с ленти
+ има общо 3 спита, всичко останало са анкери 8 мм (неръждавейка)

Карта

Вихренската пещера план. ©Под Ръбъ линк към файла

Вихренската пещера разгънат разрез. ©Под Ръбъ линк към файла

3D с новите части от 2021

Пещерата нанесена върху картата на Пирин, Гугъл мапс.

Описание за влизане в пещерата

! Пещерата е суха, няма течаща вода и носенето на вода за пиене е задължително.
! Температурата вътре е около 1 градус, препоръчва се влизане с топли дрехи и пвц при по-продължителен престои и поради влажните стени на меандрите. Лед няма, въпреки че в началото до средата на лятото е възможно да остане и има стари сведения за леден език на входа.
! Ползването на наколенки е препоръчително, както и доброто облекло, особено при дейности изискващи престой – като картиране и екипиране.
! Минаването по Джамджиевия ръб с багаж може да бъде трудно и рисковано. Вижте съвети за преминаване и GPS следа тук – Джамджиев ръб – описание. Снимки от клубно ходене и разказ от 2020 има тук – Вихренската пещера и от 2021 тук – Нещо ме мързи“ – на ръба във Вихренската

Входът започва със склон и класика 4м, после следват заличка в ляво, пътят е на дясно през слизане на прагче и после промушване в ляво. Следва тесен участък с пясък и леко качване. Пътят изглежда блокиран от голям камък, но след него следва леко разширение и първия отвес.

След въжето на големият отвес не се тръгва ниско към дъното, а леко се качва на ляво и преди да почне по-стръмно катерене по блокажа отново в ляво зад характерен голям камък е началото на меандър „Макарони“.

Макароните са поредица от паралелни тесняци. В първия макарон се държи дясната стена докато не се открие нова дълга цепка връщаща обратно на долу и на ляво. Посоката се сменя на ляво и след около 15тина метра се слиза в следващата цепка надолу и в дясно (има продължение напред и нагоре). От там нататък се върви след завой в дясно се вижда на долно ниво друг паралелен макарон който тръгва на ляво. Там се търси по-широко влизане към долния макарон. Ние продължихме леко на дясно и от там слязохме. В теоритичния 5ти макарон няма разклонение (една зала нагоре). След по-тясно слизане надолу назад се пада глухия отвес а напред и леко нагоре се излиза на следващия голям отвес към дъното.

Отвесът има няколко минавания, най-удобно е средното или на това на което естествено излиза пътя. Каскада завършва с голяма камбана и блокажна зала. Там отново има леко изкачване на горе и пак в ляво се пада прагче и след него нов отвес с тясно влизане. Напред преди отвеса е зала „Костницата“ където намерихме много кости от прилепи.

Добре дошли на старото дъно. Напред и надолу има ситен блокаж, пътят за последния отвес е на ляво и нагоре през блокажната зала. Има по-стръмно изкачване на камъните, като там може да се пусне въженце. В края и отново на ляво следва меандър. Пътят към последния отвес е надолу и след слизане на дъното на меандъра и тръгване по него почти веднага в дясно има слизане и малко по-надолу е последният отвес.

Кратка история

 • През 70-те години на миналия век поляци започват проучването на пещерата;
 • По-късно през 70-те клуб „Академик“ София достигат старо дъно до -130м;
 • „Хелектит“ и „Витоша“ откриват път през тесен меандър и нов отвес.

Снимки

Facebook коментари

4 Replies to “Вихренската пещера, Пирин”

 1. elfi Post author

  В пещерата имаше много боклук на нашето ходене, част от него изнесохме но и голяма част остана. Ходене с цел почистване е добра идея.

  Reply
 2. Елмир

  Здравейте, дали имате снимки от втория вход на пещерата? Този, който е малко под първия вход и гледа в посока „Кутело“.

  Reply
 3. elfi Post author

  Здрасти Елмир,
  Нямаме снимки на входа който се вижда към Казаните. До момента откритите части на пещерата не изглежда да се връзват с този долен вход. Вероятно е той да бъде отделна пещера. Ако погледнеш картата нанесена върху терен на гугъл мапс (изображението под картите) то ще видиш, че за момента пещерата се движи в посока юг-гозапад, т.е малко е вероятно да отива към Казаните.
  Поздрави,
  Ефи

  Reply
 4. elfi Post author

  Блеки си спомня как на задънения отвес в най-отдалечените части (зеленото), Агата и още някой са намерили минаване между камъните (преди да се слезе в отвеса, който ти остава долу в дясно) и там следва да има друг по-голям отвес. Металния прът който все още е в пещерата е бил подготвен за разчистване на камъните към този отвес.

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *