Вихренската пещера, Пирин

Вихренската пещера се намира в Пирин планина на 2630мнв на самия Джамджиев ръб и около 300м под връх Вихрен.

Дължина: 683м.
Дълбочина: -133м.
GPS координати: 41°46’01.1″N 23°24’23.7″E
GPS следа: от х.Вихрен до вр. Вихрен подсичаща Джамджиев ръб:

Описание за стигане:

При експедицията до Вихренска пропаст, провела се през септември 2023, решихме да достигнем пещерата по алтернативен маршрут. Целта беше да избегнем основната маркирана пътека до Джамджиев ръб от х. Вихрен, тъй като тя има участък, който включва откатерване, което би било нежелано като се има предвид теглото на раниците, които носихме.

Маршрутът, който решихме да следваме, води началото си по означената с червен маркировка пътека за Казаните, която тръгва северозападно от х. Вихрен. Тя е ясно маркирана и много отъпкана. Следваме я до достигане на разклонението за седловина Кабата. То може да се познае по това, че поема на северозапад и от него започва по – стръмен участък. Пропускаме го и продължаваме на север по до сега следваната пътека. Движим се по нея още около 400 м. докато от ляво на нас не видим поле от морени, което се разпростира на северозапад. От дясно на него има ясно очертан хребет. Започваме да се движим по морените, като в началото се придържаме в левия им край, тъй като там камъните са по – големи и придвижването е улеснено. Целта е да следваме полето от морени докато не открием удобно място за излизане и изкачване на гореспоменатия хребет, който се пада от дясно на скалите. Когато го достигнем започваме да следваме изпъкналата му част по най – удобния начин. Скоро достигаме зона със скали пред нас, които следват най – изпъкналата част на хребета. Най – разумно е да ги избегнем от дясно. Целта е да ги подсечем и отново да поемем нагоре на подходящо място. След като подминем скалите излизаме на каменисто-тревист склон. Продължаваме да се движим северозападно нагоре по него. Не след дълго тревистият склон преминава в скали. Това е моментът, в който започваме да го подсичаме. Подсичането става, като се придържаме близо до скалите през цялото време, които ще се падат от ляво на нас. Движим се по тревист склон, който е удобно терасиран. Тук-там има кози пътеки, които ни помагат. Не се отклоняваме и не след дълго излизаме на Джамджиев ръб, а като започнем да се изкачваме по него след около 20 м. виждаме и входа на пещерата.

Въжета:

0 отвес(праг) – 12м
I отвес – 60м
II, III и IV отвес – 60м + 50м
V отвес – 20м
Глухия отвес – 40м

ОБЩО въжета без Глухия: 200м

Инвентар:

О отвес (може и на класика) – 1 x опора 1 x естествена
I отвес – 5 x опори (от които 1 x удължител) и една естествена опора с въжето директно (1 таванна планка)
II отвес (след Макароните) – 8 x опори (от които 1 x удължител, 1 x лента)
III отвес (камбана) – 4 x опори ( от които 2 x удължител, 2 x ленти)
IV отвес (старо дъно) – 5 опори
IV/V прагче – помощно въже 6-7м, на 1 x анкер за придържане от старо дъно -> ново дъно, катерене по блокажа
V отвес (дъно) – 4 опори (от които, 1 x отклонител, лента)

Глухия отвес – 5 опори – подвеждане на въже може преди  първото прагче на естествена опора, 3 анкера и една естествена за самия отвес.
Траверс на глухия – 3 анкера.

+ няколко карабинера за транслиране на опори с ленти
+ има общо 3 спита, всичко останало са анкери 8 мм (неръждавейка)

Карта

Вихренската пещера план. ©Под Ръбъ линк към файла

Вихренската пещера разгънат разрез. ©Под Ръбъ линк към файла

Пещерата нанесена върху картата на Пирин, Гугъл мапс.

Описание за влизане в пещерата

! Пещерата е суха, няма течаща вода и носенето на вода за пиене е задължително.
! Температурата вътре е около 1 градус, препоръчва се влизане с топли дрехи и пвц при по-продължителен престои и поради влажните стени на меандрите. Лед няма, въпреки че в началото до средата на лятото е възможно да остане и има стари сведения за леден език на входа.
! Ползването на наколенки е препоръчително, както и доброто облекло, особено при дейности изискващи престой – като картиране и екипиране.
! Минаването по Джамджиевия ръб с багаж може да бъде трудно и рисковано. Вижте съвети за преминаване и GPS следа тук – Джамджиев ръб – описание. Снимки от клубно ходене и разказ от 2020 има тук – Вихренската пещера и от 2021 тук – Нещо ме мързи“ – на ръба във Вихренската

Входът започва със склон и класика 4м, после следват заличка в ляво, пътят е на дясно през слизане на прагче и после промушване в ляво. Следва тесен участък с пясък и леко качване. Пътят изглежда блокиран от голям камък, но след него следва леко разширение и първия отвес.

След въжето на големият отвес не се тръгва ниско към дъното, а леко се качва на ляво и преди да почне по-стръмно катерене по блокажа отново в ляво зад характерен голям камък е началото на меандър „Макарони“.

Макароните са поредица от паралелни тесняци. В първия макарон се държи дясната стена докато не се открие нова дълга цепка връщаща обратно на долу и на ляво. Посоката се сменя на ляво и след около 15тина метра се слиза в следващата цепка надолу и в дясно (има продължение напред и нагоре). От там нататък се върви след завой в дясно се вижда на долно ниво друг паралелен макарон който тръгва на ляво. Там се търси по-широко влизане към долния макарон. Ние продължихме леко на дясно и от там слязохме. В теоритичния 5ти макарон няма разклонение (една зала нагоре). След по-тясно слизане надолу назад се пада глухия отвес а напред и леко нагоре се излиза на следващия голям отвес към дъното.

Отвесът има няколко минавания, най-удобно е средното или на това на което естествено излиза пътя. Каскада завършва с голяма камбана и блокажна зала. Там отново има леко изкачване на горе и пак в ляво се пада прагче и след него нов отвес с тясно влизане. Напред преди отвеса е зала „Костницата“ където намерихме много кости от прилепи.

Добре дошли на старото дъно. Напред и надолу има ситен блокаж, пътят за последния отвес е на ляво и нагоре през блокажната зала. Има по-стръмно изкачване на камъните, като там може да се пусне въженце. В края и отново на ляво следва меандър. Пътят към последния отвес е надолу и след слизане на дъното на меандъра и тръгване по него почти веднага в дясно има слизане и малко по-надолу е последният отвес.

Кратка история

 • През 70-те години на миналия век поляци започват проучването на пещерата;
 • По-късно през 70-те клуб „Академик“ София достигат старо дъно до -130м;
 • „Хелектит“ и „Витоша“ откриват път през тесен меандър и нов отвес.

Снимки

Facebook коментари

4 Replies to “Вихренската пещера, Пирин”

 1. elfi Post author

  В пещерата имаше много боклук на нашето ходене, част от него изнесохме но и голяма част остана. Ходене с цел почистване е добра идея.

  Reply
 2. Елмир

  Здравейте, дали имате снимки от втория вход на пещерата? Този, който е малко под първия вход и гледа в посока „Кутело“.

  Reply
 3. elfi Post author

  Здрасти Елмир,
  Нямаме снимки на входа който се вижда към Казаните. До момента откритите части на пещерата не изглежда да се връзват с този долен вход. Вероятно е той да бъде отделна пещера. Ако погледнеш картата нанесена върху терен на гугъл мапс (изображението под картите) то ще видиш, че за момента пещерата се движи в посока юг-гозапад, т.е малко е вероятно да отива към Казаните.
  Поздрави,
  Ефи

  Reply
 4. elfi Post author

  Блеки си спомня как на задънения отвес в най-отдалечените части (зеленото), Агата и още някой са намерили минаване между камъните (преди да се слезе в отвеса, който ти остава долу в дясно) и там следва да има друг по-голям отвес. Металния прът който все още е в пещерата е бил подготвен за разчистване на камъните към този отвес.

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *