Джамджиев ръб – описание

Подход

От х. Вихрен посока Казана.

Начало

След около 1 час и на мястото където пътеката преминава през Джамджиевия ръб, се отделяме по самия ръб.

Ръба

При самото отделяне от пътеката, започва стръмна част, наподобяваща сипей с трева и малки камъчета (снимка 01), изкачване до плочата при първата жандарма/скална кула (снимка 02). Логичния и по-безопасен път е подсичане отляво.(От тук до самия край на ръба има червени стрелки които добре маркират пътя).

Снимка 1: Веднага след напускането на пътеката

Снимка 2. Между пътеката и плочата на първия жандарм на Джмаджиевия ръб

Подсича се по стръмен склон като след около 100-200 м. следва изкачване по склона вдясно, тук има къси пасажи с лесно катерене (снимки 03,04 и 05), излиза се отново на ръба. Тук има участък който следваме по самия ръб (снимка 06). Върви се отдясно на ръба, до обособена премка (снимка 07), в близост до която се намира Вихренската пещера. След Вихренсата ръба става по-широк/разлят, но се държи дясно и по-близо до ръба (снимки 08 и 09).

Снимка 3: Стръмния пасаж гледан от долу

Снимка 4: Първата част от ръба със стръмния пасаж тук въжето не е излишно

Снимка 5: Предвид тежките раници и инвентара с който разполагахме използвахме самохвати за осигуряване по въжето

Снимка 06: Веднага след въжето, следваме ръба

Снимка 7: Премката където е и Вихренската пещера

Снимка 8: Втората половина на ръба над премката и Вихренската пещера

Снимка 09: Гледано от 100тина метра под Вихрен

Колкото по-в началото на ръба сте, толкова по-изтръпнали са пасажите за преминаване, и колкото повече се приближаваме до връх Вихрен, толкова по-лесно е.

Сигурност

За преминаване по Джамджиевия ръб не се изисква техническа подготовка, а здрава психика и опит в планината. На много места трябва да се внимава поради типичните за Пирин ‘въздушни пасажи’, т.е. подхлъзване, падане или залитане могат да бъдат фатални. Важен фактор, който влияе на преминаването е тежестта на раницата ви.

При тежки раници или по-слаба подготовка на член в групата, използването на въже (+знания за как да бъде използвано) е задължително с цел намаляване на риска.

Време

Времето за преминаване ще зависи, както от размера на групата ви, така и от физическата ви форма, тежестта на раницата и нуждата за използване на инвентар.

От хижа Вихрен до връх Вихрен можете да очаквате да ви отнеме 3 до 4 часа.

Вихренската пещера

На около 2600м, на средата на ръба и в близост до обособената премка е Вихренската пещера. Пещерата е с изразен пропастен характер, има 5 отвеса като най-голям е първия, дълбочината на пещерата е 133м. Има тесни лабиринтно подобни части, а температурата е -1℃∘

При следване на ръба ще попаднете на входа на Вихренската, за проникването се изисква познание и ползване на спелео – алпийски техники и инвентар. Необмислени опити за проникване не се препоръчват като могат да  имат сериозни последици.

GPX файл с маршрута


Можете да изтеглите като натиснете зеления бутон горе и от там Menu – Export to GPX или имате програмата ViewRanger и го отворите директно от телефона.

Ако имате въпроси или можем да ви помогнем с повече информация, моля пишете ни във ФБ или използвайте контактите тук.

Текст

Цветан Костурков

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *