Интервю #7 – Вернер Заглер, Германия

“Интервю” е инициатива на ПК “Под Ръбъ”, посветена на дискусии със спелеолози от близо и далеч, от всички части на земното кълбо. Какво споделят за живота под и над земята, опитът като пещерняци, историите, мечтите и плановете, можете да четете в следващите редове…

Кажете ни нещо за себе си и своя опит в спелеологията. 

Вече 37 години съм пещерняк. Проучвам хоризонтални и вертикални пещери в северната част на Алпите. В нашият клуб (Verein für Höhlenkunde in München; www.tagfern.de) съм отговорен за събиране и систематизиране на пещерните карти и уреждането на картотеката. Вече 30 години се занимавам с пещерно спасяване, а от 20 години съм в планинското спасяване. В ECRA* съм координатор на комитета по разширяване.
*ECRA – European Cave Rescue Association (Европейска Комисия по Пещерно Спасяване) 

Какво ви накара да започнете да проучвате пещери и защо продължавате да го правите? 

Започнах да ходя по пещери като тийнейджър, още от училищна възраст. Това ме заплени, така че се присъединих към пещерния ни клуб и започнах да изследвам пещери. Все още го правя, защото много ми харесва. Пещерите са моят живот!  

Към кой клуб или организация принадлежите?

Член съм на Пещерен Клуб Мюнхен, също известен като „Verein für Höhlenkunde in München e.V.“ Клубът ни има повече от 200 членове и е един от най-големите в Германия. Обичам да ходя по пещери, защото ме вълнува намирането на нови части, но също и посещаването на нови за мен райони. Пещернячеството  е комбинация от алпийски техники, наука, технология, биология, геология и др. Винаги има нещо ново да се види.  

Кой е любимият Ви район или пещера? Можете ли да ни кажете нещо повече?

 • Кратка история.
  Любимият ми район са Алпите при Берхтесгаден, Южна Германия. Там започнах да изследвам пещерата „Hacklschacht“ заедно с моята тогава приятелка, а сега съпруга. Дълбочината на пещерата е -580м. 
 • Най-вълнуващи периоди или моменти от проучванията там.
  Имало е различни и множество вълнуващи моменти. Например всеки път, когато стигнеш до дъното на отвес или преминеш стеснение, а пещерата продължава. Това са ‘магични моменти’.
 • Пещерата в цифри – дълбочина, дължина, потенциал.
  В района на Берхтесгаден има повече от 1000 известни ни пещери. Най-дълбоката е -800м. В близост е и „Untersberg“. Там се намира най-дълбоката пещера в Германия, която е около -1100м, казва се „Riesending Schachthöhle“. Там през 2014-та се случи инцидент, при който бяха нужни 12 дена, за да се завърши спасителната акция и да се извади пострадалият на повърхността. 
 • Характеристики на пещерата.
  В района на “Hacklschacht“ има много пещери с тесни пасажи, в които е нужно да свалиш екипировката си за да преминеш, но също така има и впечатляващи обеми. Температурата в пещерите в района е около 4 градуса, като входовете са на около 1800м. н.в. Има и пещери с лед, в които температурата е около 0-та. В много от пещерите има водопади, особено при обилни валежи, но подземни реки там са рядкост. 
 • Имало ли е по-сериозни инциденти по време на проучванията там?
  Никога не съм имал инциденти при проучванията там, но съм участвал в спасителните операции, тъй като съм член на пещерното спасяване. 
 • Бъдещи планове и идеи
  Докато мога да пълзя, ще ходя по пещери. По-специални интереси, които имам с пещерите са фотографията и измерването на температура, течение, въздушно налягане, водни нива и т.н. 

Какво научихте чрез спелеологията?  

За да изследваш пещери, трябва да бъдеш не само технически, но и психически подготвен. Има ситуации, в които трябва да останеш спокоен. Особено при наводнение, предизвикано от внезапен порой или при падане на камъни в блокажни части. Често си сам в пещерите, затова се изисква да вярваш в себе си. Когато пък си с други хора, то трябва да вярвате на 100% един на друг. При решаване на деликатна ситуация с други участници, разбираш кой е истински приятел завинаги и кой не съвсем. 

Ако имате опит с инциденти в пещери какво бихте споделили с другите спелеолози, така че и те да почерпят от вашия опит? Какъв е вашият съвет към изследователите в случай на инцидент? 

Всеки пещерен изследовател трябва да има познания за оказване на първа помощ и как да помогне на партньора си. В най-добрия случай прониквачната група се състои от трима или четирима. Така, в случай на инцидент, имате човешки ресурс на разположение. Тогава един отива за помощ, а един или двама остават с пострадалия. В нашите пещери е много важно пострадалият да бъде предпазен от хипотермия. Минимално изискване е всеки пещерняк да има спасително фолио и аптечка. И както вече казах, всеки трябва да е подготвен психически за такъв тип ситуация .

Как подхождате към курсовете за нови пещерняци? Как привличате нови хора? Колко дълго продължават курсовете? На какво акцентирате и т.н.? 

В нашия клуб не провеждаме курсове, но показваме на хора, които се интересуват как да се справят с ТЕВ и ги водим на пещери с нас. Организираме презентации, така че тези, които имат интерес могат да видят очарованието на пещернячеството.  

Има ли нещо друго, което бихте искали да споделите с нас. 

Бих искал да видя страницата на вашия клуб и на английски език. Изглежда, че имате интересни пещери. И още нещо важно – пещерняците по цял свят са горе-долу едни и същи. Те са специален тип хора- интересуват се от природата и се наслаждават на живота дори и в екстремни условия. Не трябва да се борим един срещу друг, а да изследваме пещери заедно! Особено тук, в Европа, имаме нужда от здрав разум и може би пещерняците ще бъдат един добър пример за това как да работим заедно. 

Werner Zagler

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *