Нйемица -863м – най-дълбоката пещера на Биоково, Хърватска

Историята с Нйемица започва есента на миналата година, когато отидохме да помогнем на момчетата от Екстрем, Макарска. За това ходене можете да видите тук

Тази година всичко се обърка, почти от самото й начало, та и пещерните излети, като че ли малко позакъсняха. С отпускането на мерките обаче, Биоково и Нйемица бяха естественият приоритет и място от където да се започне една тежка година за всичко останало, но пък така благоприятна за спелеология! 

За тази година, до момента, сме направили общо 4 прониквания в Нйемица. По-долу ще предложа кратки резюмета за напредването и откритията в Нйемица:

  • 16-17 Maй

Откриването на сезона! Всичко е подобаващо – голяма навалица, празненство и яваш-яваш подход. Влизаме за един ден, в неделя. Целта е да се доекипира до Голямата зала на -400м и да се занесе инвентара за надолу. Без много философия, така се и случва. Сега сме още по-близо до 160 метровата тръба, където миналата година останахме без въже, това е началото на проучването на пещерата! 

Biokovo, 27.10. 2019.Rado smo se odazvali pozivu Ekstrmovaca da im se pridružimo na istraživanju jame Njemice. Jama je…

Публикувахте от Marin Glusevic в Сряда, 30 октомври 2019 г.

 

  • 23-24 Май

Вече в камерен състав – Пашко, Шиме и аз. Започваме деня рано с кафе на главната в Макарска. Пред нас лодки и мирно море, зад нас – варовикови масиви и страховити отвеси. Влизаме в събота, оправяме бивака на -400м и се насочваме към следващия 160м отвес кулминиращ в 200 и нещо метрова каскада. Тази вертикала обаче има един проблем, а именно, води началото си от стръмен сипей и множество камъни във върха си, които само чакат да паднат, а те камъните, с всякакви размери…Тук правим всичко възможно да избегнем или намалим риска от падащи неща, губим много време, но пък и входа на отвеса не се дава. Лошата скала се редува с нестабилни куларообразни части на отвеса и сипеи завършващи на ръба на кладенеца. Оптимизираме ситуацията и избираме най-доброто, което ни се предлага. Имаме процедура за преминаване на изтръпналата част и позиции на изчакване, сега можем да продължим надолу. 

Екипираме до познатата ни от 2019-та площадка и екипираме още 50-тина метра. Озоваваме се в основата на още една голяма зала, която набира 30-40м разлика от основата си до върха. Тук намираме следващия голям отвес, където и спираме. Връщаме се в бивака. Неделя е ден за излизане. 

Бивака в Първата Голяма Зала и пещерни рецепти от Церово

В началото на 160м отвес, започващ на около -350м, тук се изчакваме поради огромния риск от падащи камъни

Към пещерата

 

  • 29-31 Mай 

Лека промяна в тактиката – дупката става дълбока и използваме петък вечер за проникване и спане на бивака (-400м). Този път сме четирима, присъединява се и Зоран. Двама картират и проучват новата голяма зала, двама екипират. Новият отвес е 50-60м като, разбира се, има 2 от типичните за пещерата камбани. Този отвес ни води в още една, трета голяма зала! Водата идва някъде от тавана, което прави сериозно течение и студ. Търсим по пътя на водата, където е много красиво! Множество калцирани, малки галерийки и вода – езерца, водопадчета, мокри фунии… Навсякъде задънва. Останало ни е една цепка с камъни за проверяване, но вече сме го писали като дъно. Цепката е изключително не-перспективна, следва още една цепка и гаден тесняк, и цепка, и малко скокче, отвес, още камъни, още цепки…Така, опъваме още 150м въже и спираме на отвес 15-тина метра. Дълбочината е 744м. 

Красоти и синтри на около -650м

Много инвентар, всяка седмица, трябваше за продължаването в дълбочина, домакините се справяха, както можеха, но винаги с отличен резултат

На -555м, тук спряхме миналата година

 

  • 15-17 Юни

Бандата решава да почине малко и прескачаме една събота и неделя, също така търсят и намират инвентар. Отвесите тук и екипирането без компромиси изисква материал. Ние използваме възможността за разходка до Сверен Велебит и Недам, повече за това виж тук.

В по-голям състав вече, шестима, спим в петък на бивака. Събота е денят. В две групи се насочваме към мястото. Оттам, където сме спрели, започва да ти влиза вода във врата. Разчупен отвес от 100-тина метра, кулминиращ с камбана, разбира се. Четвърта голяма зала! Проверяваме каквото можем и продължаваме в денивелация. Малко отвесче ни води на моментното дъно на пещерата -863. Има още какво да се провери и проучванията продължават. 

Bioovo, 12.-14.06.2020.Njemica je nova najdublja jama Biokova. Ovaj vikend je prešišala Mokre noge (-831 m) i trenutno…

Публикувахте от Marin Glusevic в Вторник, 16 юни 2020 г.

 

Вместо заключение 

Нйемица е новата, най-дълбока пещера на Биоково, -863м. Зад нея остават Мокре ноге -831м и Амфора -788m. По-дълбоки в Хърватска са само четирите Велебитски хилядарки. От своя страна Биково хилядарки не дава. Има доста пропасти преминаващи 500м дълбочина например, но всички спират развитието си на едно и също ниво, един и същи слой. Упоритостта и ефективността на юнаците от Макарска обаче обещават нови открития. 

Нйемица от своя страна е изключително приятна и много истинска. Големи отвеси, големи камбани, малко меандърчета, два истински тесняка и огромни зали! Много логично следва линията си в дълбочина и без препятствия стигнахме до -863м. Поради въпросния слой, очакваме, че тук и ще спре. Има неща за проверяване и следващия етап от проучванията е да тръгнем от дъното нагоре и методологично да проверим всичко, като лично бих избягвал катеренията тук, всичките са обещаващи от по 300м и нагоре. 

На входа

На около -600м, отвеса в началото на Втората голяма зала

Пещерата е топла, ама не баш 🙂

Текст: Цветан Костурков
Снимки: Цветан Костурков и Марин Глушевич

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *