Недам, Северен Велебит, Хърватска

За Недам

От миналата година, това е четвъртата хилядарка на Хърватска. Както и другите й посестрими, по-дълбоки от 1000м, Недам се намира в Северен Велебит, разположена на масива Хайдучки кукови, в непосредствена близост до Лукина Яма и Любушка Яма. До юни, тази година, дълбочината й беше -1021м (карта можете да видите тук.)  Недам е развита в един безкраен меандър и както става в меандрите, тесняци, а и вода в по-дълбоките й части, не липсват. Проучванията тук продължават…

Ето, какво споделят Папи и ЦК-та.

За първото ходене, Цветан Костурков:

06-07 Юни
Недам е популярно място напоследък, а така и ще бъде за 2020-та. Първото ни ходене  беше 06-07 юни, последвано от едноседмичен (20-27 юни) по-сериозен лагер с цел инфраструктурни работи, през юли ще има тренировъчна акция на пещерно спасяване, а през август още една експедиция. Ние отиваме с цел да подготвим терена, доколкото можем. Проверява се бивака на -600м, оборудва се бивака на -300м, опъва се кабел до -500м, преекиприра се и други дейности по тесняците.
Излизаме след полунощ и се отправяме към лагера, път си има обаче, а и на хората им хареса много огъня до входа, та едвам ги отлепихме от там. Вече сме при палатките, където се пали още един огън и на това място посрещаме зората. Общо взето много яко. 

Снимки от Марин Глушевич можете да видите тук: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009476475481&sk=media_set&set=a.2704482913210898&type=3

Видео тук:

За едноседмичния лагер, Павлин Димитров:

20-27 Юни
Ето как започна мойто приключение на експедиция „Недам 2020 година“. Денят е 19.06.2020г. Хванах си автобуса за Загреб, оттам за Сплит. След точно 24 часа вече съм в Сплит при Цветан. Събота следобед потеглихме към Северен Велебит – там се намира пещерата Недам -1021м. Пристигнахме вечерта. В пещерата вече имаше група от HGSS, които имаха за задача работа по няколко тежки стеснения за предстоящата им тренировъчна спасителна акция след месец.

Към входа на Недам

Ловджийски истории около огъня

22.06.2020г.
Неделя, тъй очакваният ден на проникването – 15 мин. с колата и след това 45 мин. по баира до лагера пред пещерата. В 14.00 вече сме на входа – екипът ни се състои от петима души: Папи, Цеката, Марко, Ана и Джонатан. Целта ни  е да достигнем лагера на -600м и там да спим. След спускане до старото дъно на -250м, достигаме до меандрите, които са изключително тесни и неприятни – имат пасажи с вертикали и парапети и оттам се достига до бивака на -300м. Там Ана прецени, че не е във форма и ще остане да преспи като на другият ден ще излиза навън. След кратка почивка,  ние четиримата продължаваме към бивака на -600м. Стигнахме към 21.00ч. доста изморени от множеството мандри до там. Бърза вечеря от пържени яйца и панцета*  и вече сме по чувалите.

Базов лагер и шефа Марко

Преди влизане

Бивака на -300м

23.06.2020г.
Двамата с Цеката имаме за задача да опънем кабел за телефона до лагера и да преекипираме една вертикала и да поставим парапет в меандъра  преди бивака. Марко и Джонатан се спуснаха до -950м да проверят дали има място за изграждане на трети лагер. Вечерта към 21.00 двамата с Цеката пристигаме в лагера и направихме първата връзка с лагера на повърхността, Марко и Джонатан се върнаха към 23.00 с добри  новини – намерили са място за лагер над последната вертикала.

Някъде по отвесите

Бивак -600м за Базовия лагер

От -600м надолу

Меандър под -700м

24.05.2020г.
Станахме сутринта, събрахме оборудването от лагера, за да изградим новия лагер. След няколко часа вертикали и меандри достигаме до -950м и се захващаме за работа по новия лагер. Двамата с Марко почваме да заравняваме мястото за палатката, а Цеката и Джонатан се спускат до -1021м да проверят каква се случва надолу. След един час се връщат с добри новини – продължава с вертикала. Джонатан за първи път преминава границата от хиляда метра и се отправя обратно към бивака на -600м, защото няма място за повече от трима на -950м.
Планът за следващия ден  е да се пуснем на -1021м и да продължим с проучването ни в дълбините.

Бивака на -950м

25.06.2020г.

Ставаме в 8.00, закуска и се отправяме надолу. Стигаме до мястото от миналата експедиция – аз се заемам с екипирането на  новата вертикала, а Цеката и Марко с картиране. След 30м стигам да площадка с огромни блокове, бутам един скален къс около кубик и продължавам надолу – след още 20м батерията на машината свърши, а вертикалата не, вадим спитовете и по стария класически начин се озоваваме на -1100м. Въжето свърши, а вертикалата не!!! След кратка почивка и леко хапване е време да се връщаме на бивака на -600м. Там има друг екип, който ще продължи да проучва надолу. След няколко часа сме на бивака, където тъкмо другата група стават от сън. Това са Мак, Феро и Троха. Те имат за задача да поставят кабел до трети бивак и на следващият ден да продължат да  изследват пещерата надолу.

Последен спит на -1100м и нагоре

Спонсорите Bim Sport и Petzl

26.06.2020г.
Станахме сутринта. Закуска, оправяне на багажа и се отправяме нагоре към повърхността. На втори бивак срещнахме Тва, Марина и Ловел, които се отправяха към втори бивак. Ние продължихме нагоре – излезнахме за четири часа и половина от -600м. Навън времето е прекрасно, а в лагера ни очаква хладно пиво и топла храна.

27.06.2020г.
Днес имахме за идея да направим преход до „Росиева колиба“. Минахме през невероятни места и за десерт ни предстоеше  един ръб, на който имаше доста вертикални пасажи. След шест километра и шест часа отново сме в лагера за последната ни вечер с нашите верни приятели от „SOV Zagreb“.

*панцета – панцета е Хърватска версия на нашия подмазник (бел.ред.)

На Вратарски кук

Текст и снимки: Цветан Костурков, Павлин Димитров
Карти: SO Velebit

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *