Интервю #4 – Том Форд, Великобритания

“Интервю” е инициатива на ПК “Под Ръбъ”, посветена на дискусии със спелеолози от близо и далеч, от всички части на земното кълбо. Какво споделят за живота под и над земята, опитът като пещерняци, историите, мечтите и плановете, можете да четете в следващите редове…

Кажете ни нещо за себе си и своя опит в спелеологията. 

Вече 22 години се занимавам със спелеология, предимно на територията на Великобритания, но също така участвам в международни прояви, от които по-значителни са тези в района на Дахщайн, Австрия. През 2018-та бях в екипа, който свърза пещерите ‘WUG/Schmelzwasserhöhle’ и ‘Hirlatzhöhleа’. Така новата система се нареди на 9-то място по дълбочина в света. От няколко години съм ръководител на картировъчния проект за Дахщайн. Също така съм активно ангажиран в няколко проекта за копаене на територията на Южен Уелс, където имаме няколко значими пробива. Не на последно място съм ръководител на Пещерно Спасителния Отряд на Южен и Среден Уелс.

Какво ви накара да започнете да изследват пещери и защо още го правите? 

Баща ми, който е бил пещерняк, ми разказваше за техните приключения докато бях малък. По-късно това ме вдъхнови да започна и аз да проучвам пещери. Когато дойде време да се запиша в университет, избрах такъв (Университета Рединг), в който имаше пещерен клуб. Бързо се зарибих! Допадат ми предизвикателството, приключенията, изследването и възможностите да посещавам места, на които малко хора или пък никой изобщо не е бил. 

Към кой клуб или организация принадлежите? 

Принадлежа към два клуба и един спасителен отряд. 

 • Дружество по спелеология на Челси (Chelsea Speleological Society): Този клуб води началото си от района на Лондон, но в днешно време е фокусиран в района на Южен Уелс, където клубът има своя хижа. Клубът е изключително активен в проучването и картирането на пещерите на Южен Уелс, който е и първият район, от който бях вдъхновен да започна да се занимавам с проучване, копаене и картиране. 
 • Кардиф Хил Дайвърс (Cardiff Hill Divers): Това е малка група от приятели от района на Кардиф, които се интересуват от проучвателни и експедиционни дейности. 
 • Пещерно Спасителен Отряд на Южен и Среден Уелс. Този отряд покрива района на Южен и Среден Уелс. Член съм на отряда 10 години и ръководител през последните 4 години. 

Разкажете ни нещо за любимата ви пещера или район. 

 1. Кратка история на проучванията: Дахщайн, Австрия. Повече от 40 години експедиции, водени от британци проучват района. Аз се включих в изследванията преди 16 години, когато се присъединих към една от експедициите като част от екипа на Университета Рединг.
 2. Най-интересни моменти от проучванията там:
  През 2015-та ръководех малък екип за картиране на около -800м във ‘WUG/Schmelzwasserhöhle’. След повече от 5 години на неуспешни опити за намирането на път през трудни и опасни пасажи, почти всяка надежда за свързването с ‘Hirlatzhöhle’ беше изгубена. По време на картирането на голяма, задънваща зала, която е посещавана много пъти преди това, открихме малка пролука между големи скални късове, която е била пропусната при предишни проучвания. През този тесняк и последвал отвес се озовахме в огромен тунел, водещ директно към ‘Hirlatzhöhle’. Тогава разбрахме, че свързването е възможно!
  През 2018-та бях част от екипа, който свърза ‘WUG/Scmelzwasserhöhle’ и ‘Hirlatzhöhle’, което нареди системата на 9-то място по дълбочина в света. Това беше кулминацията на 40 годишни усилия, т.е. момент от огромно значение за нас!
 3. Пещерата в цифри: Системата ‘Hirlatzhöhle’: Дължина 114km, Дълбочина -1560m. Има потенциал за стотици километри в хоризонтала и дълбочина до -2200м. 
 4. Условия: Студена! (около 2-3 градуса). Големи отвеси, тесни меандри и огромни тунели в дънните части, с много кал! 
 5. Инциденти по време на проучвателните дейности: За щастие не. 
 6. Бъдещи планове: Следващата ни цел е да намерим по-високи входове и така да увеличим дълбочината на системата. 

Знаем, че сте голям ентусиаст относно картирането. Кажете нещо повече за предизвикателствата там и любимите ти устройства за картиране?

За мерене и скици на място използвам Disto X2 и PDA под Pocket Topo. После използвам Therion, за да обработя информацията и за изготвяне на самата карта. Сред най-големите предизвикателства тук са ниските температури и кал в пещерите на Дахщайн. Също така големите пещери изискват прецизна техника и добра комуникация между всички членове. 

Therion се учи трудно, което е причина за дълги часове фрустрация, но пък крайният резултат си заслужава усилието! 

Какво научихте за себе си чрез спелеологията?

Изпитвам удоволствие от това да предизвикам себе си в трудни условия. Разбрах, че независимо колко трудно и неприятно може да изглежда нещо, ако подходя търпеливо и премисля внимателно, мога да преодолея всичко. Споделяйки трудностите и работейки в екип с другите, се сближихме и станахме добри приятели.  

Би ли споделил с нас опита си с инциденти в пещерите? Какво би ни посъветвал?

Член съм на спасителен отряд, който се отзовава на между 5 и 10 инцидента на година. Повечето са дребни инциденти (изгубени, пресрочили контролното си време или леки травми), но понякога имаме доста сериозни ситуации. Най-важният съвет, който мога да дам, е винаги да носите добрe оборудвана аптечка за първа помощ и достатъчно екипировка за оцеляване, както храна и топли дрехи, за да можете да изкарате продължителен период под земята, ако се налага да изчакате помощ. Останете спокойни не взимайте прибързани решения. Стига да сте казали на някого къде отивате, помощта идва към вас!

Какъв е подходът ви към пещерните курсове за нови пещерняци? 

Помагам на пещерния клуб към Университета Кардиф с провеждането на курс за нови пещерняци. Водим новите членове до някоя от близките ни пещери, прекарваме ги през сравнително лесен маршрут от около 3 часа. Подсигуряваме им нужната екипировка (гащеризон, каска, осветление и т.н.), така че да не се налага да плащат за нищо. Правим им инструктаж, за да бъдем сигурни, че разбират потенциалните опасности и въпросите свързани с опазване на пещерите.

Линк към уебсайт на Дружество по спелеология на Челси: http://www.chelseaspelaeo.org/
Линк към фейсбук на Дружество по спелеология на Челси: https://www.facebook.com/chelseaspelaeo

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *