Интервю #3 – Ювал Соболиев, Израел

“Интервю” е инициатива на ПК “Под Ръбъ”, посветена на дискусии със спелеолози от близо и далеч, от всички части на земното кълбо. Какво споделят за живота под и над земята, опитът като пещерняци, историите, мечтите и плановете, можете да четете в следващите редове…

Кажете ни нещо за себе си и своя опит в спелеологията.

Започнах да ходя по пещери преди 10 години. В началото посещавах пещера веднъж на няколко седмици, но сега ходя всяка събота и неделя заедно с моя приятел Реувен (Руви) Закай. Опитвам се да участвам в поне една експедиция в чужбина на година. Любимите ми занимания свързани с пещерите са копаене и изследване на нови части. Участвам активно в картирането на вече познати, както и на новооткрити пещери в Израел. От време на време съдействаме на археолози и учени за събиране на проби от някои пещери.

Какво ви накара да започнете да изследвате пещери и защо още го правите? 

Винаги съм обичал природата и планинарстването – първо започнах със семейството си, а после продължих и с приятели. Веднъж решихме да посетим пещера в района на Мъртво море. Отвъд невероятната красота на пещерните образувания, моментално бях пленен от чувството за приключение и вече знаех, че искам да посетя и да изследвам други пещери.

Въпреки, че вече съм посетил стотици пещери продължавам да се възхищавам и да откривам нови специални неща в тях.

Усещането при откритие, възможността за достигането на места където човешки крак не е стъпвал, комбинирано с физическото натоварване от лазенен в тесни пространства и катерене по въже прави пещернячеството любимото ми занимание и не виждам причина да спра да се занимавам с това.

 

Към кой клуб или организация принадлежите? 

Официално, не съм член на пещерен клуб, но съм в близък контакт с Израелския Пещерно-Изследователски Център (ICRC) и изпълнявам различни задачи за тях.

ICRC е главната организация, която кординира пещерни изследвания в Израел. ICRC е част от Факултета по Геология към Ивритския Университет в Йерусалим, но също така си сътрудничат с други факултети и университети.

Освен обичайните си изследвания, ICRC организира и води значителни проекти като картиране на най-дългата солна пещера в света, спасителни разкопки в пещерите на Юдейската пустиня, документация на пещерите използвани за убежища от периода на бунта на Бар Кохба и други.

Участието в такива дейности ме удовлетворява, а и давам своя принос в научните изследвания, допринасящи за разбирането на геоложкото и историческото развитие на района. В тези проекти участват авторитетни учени, а от тях уча много и по този начин обогатявам знанията си по дадена тема.

Какво можете да ни кажете за любимата ви пещера или район? 

Района на Пкиин (Peqi’in), Северен Израел ми е любим. Това е карстов район, който се изследва вече 30 години. През 80те години само 40 пещери са били известни, но с всяка година броя расте и днес те наброяват повече от 300 на сравнително малка територия.

Пещерите в Пкиин са с предимно с вертикален характер или няколко свързани отвеса. Някои от тези пропасти завършват с галерии невероятни образувания.

Средната дълбочина на пропастите там е между 50 и 80 метра, като има около десетина пещери, които са по-дълбоки от 100 м. Повечето отвеси са удобни и широки, като първите и последните метри са стеснени и изискващи промушване.

В тези пещери няма постоянно течащи води или реки, като това се отнася и за преобладаващата част от пещера в Израел.  През зимата често става влажно, което пък прави стените мокри въпреки, че няма активни потоци и води. Пещерите са много кални, а калта е изключително лепкава, повече от която и да е друга пещера в света. Температурата е около 15 градуса, през цялата година, така че няма нужда от поларен гащеризон или друг слой от термо бельо под гащеризона.

Основните опасности в новите пещери в Пкиин са свързани с падащи камъни и ухапвания от паяци и змии. Стараем се да работим сигурно и за момента не сме имали сериозни инциденти, за които да знам.

Проучванията в този район не са свързани с много планиране. Посещаваме района често, особено през лятото, когато е прекалено топло в Южната част на Израел и няма кал в пещерите. Почти при всяко посещение откриваме нова пещера или намираме продължение в позната ни вече такава.

Ти си от Израел, а ние сме чували за много археологически находки и история, свързани с пещерите там. Би ли споделил нещо интересно за тези пещери? 

Тъй като Израел е населен още от зората на историята и се намира на важен кръстопът много исторически и археологически находки могат да бъдат намерени в пещерите тук.

Пещерите Нахал Маарот (Nahal Me’arot) са под защитата на ЮНЕСКО. Там се намират много находки от Палеолитната ера.  Находките включват мястото на първото човешко погребение, възможно най-раната среща между Хомо сапиенс мигрирал от Африка и Неандерталците обитавали Азия (Neuro-Asian Neanderthals.). Научният труд в тези пещери пояснява разбирането на прехода от номадска Палеолитна култура до по-късна Неолитна земеделска.

Намерените в пещерата Манот (Manot cave) останки от череп са датирани от преди 54 700 години и е най-старият модерен човек, намерен извън Африка. Това е физическа находка подкрепяща теорията ‘Отвъд Африка’, според която съвременния човешки вид напуска Африка преди 70 000 години.

Свитъците от Мъртво море и тези от Кумран (Qumran) са намерени в пещерите Кумран, Морбаат (Morba’at), Пещерата на Ужасите и Пещерата на Буквите, както и на други места в Юдейската пустиня.

Намирането на свитъците е една от най-важните археологически находки в Израел. Времето на написването на най-стария от тях е датиран до II и I век преди Новата Ера. Това е най-старият ръкопис на Иврит, който включва версия на Библията на Иврит.

В пещерите в Израел, често се намират археологически находки. Повечето от тях са фрагменти от съдове възможно е намирането е и на непокътнати такива, както и на златни монети. Много е важно да не бъдат местени, както и да се докладва за находката на институцията, занимаваща се с проучването им (Antiquities Authority), защото откритието може да бъде с важно историческо значение.

За съжаление, грабежи на антични предмети е често срещано в Израел, а нелегални разкопки в пещерите нанасят огромни щети на археолочиеските изследвания.

Най-дългата Солна пещера беше на скоро проучвана в Израел. Можеш ли да ни кажеш нещо повече?

В Южната част на Израел, на бреговете на Мъртво море, се намира уникален природен феномен, планината Содом (Sedom), която е изградена изцяло от сол. Солта е лесно разтворима, което води до образуването на много пещери. В тези пещери можете да видите същите образувания, както и в карстовите пещери, но изцяло от сол.

Проучването на пещерите там започва през 70-те и водени от проф. Амос Фрумкин. По това време пещерата Малхам, кръстена на Израелския Център за Проучвания (ICRC), e вече най-дългата пещера в района на Содом, а и в Израел.

Наскоро, пещерата беше прекартирана, включвайки нови части, които са открити след картирането през 80-те. Експедицията за картиране беше организирана от ICRC, заедно с Пещерен Клуб и Спелео Училище София, както и други пещерняци от целия свят.

Резултатите от картирането показаха, че Малхам е с дължина повече от 10 км, която я прави най-дългата солна пещера в света.

Работата в солните пещери е изключително интересна, защото тези пещери се променят доста бързо, поради разтворимостта на солта и честите земетресения в района.

Измерванията в солните пещери, направени от проф. Фрумкин ни показват промените в нивото на Мъртво море през историята и процеса на издигане на планината Содом.

Какво научихте за себе си чрез спелеологията?

Преди бях доста мнителен и не вярвах на други хора. Нуждата да повериш живота си на приятел или дори на непознат, който екипира пещерата, в която влизаш ме научи да се доверявам повече на хората.

В случаите, когато се заклещя в тесняк, понякога на тъмно и далеч от други пещерняци, се научих да се справям по-добре с критични ситуации и да остана спокоен в стресови моменти.

Ако имате опит с инциденти в пещери бихте ли го споделил с нас и така всички да научим нещо от вашия опит? 

За щастие не съм имал сериозен инцидент в пещера. Понякога падат камъни или пък се разрушава закрепване, но винаги съм се измъквал с драскотини или пък напълно невредим. Така че, единствените съвети които мога да дам са: винаги носете каска и дублирайте закрепванията си.

Какъв е подходът ви към пещерните курсове за нови пещерняци? 

В миналото, често се занимавах с обучение на нови пещерняци в ТЕВ (Техника на единичното въже). Курсът продължаваше три съботи и недели, по време на които тренирахме основни ТЕВ техники. Те са необходими за проникване във вертикални пещери, както и техники за решаване на основни проблематични ситуации. След това водех курсистите по пещери, където им обяснявах повече за сигурността.

За съжаление, никой от хората с които съм работил не продължи да се занимава с пещери и след като бях посветил толкова време без резултати, просто спрях да го правя.

Линк към ФБ профила на Ювал: https://www.facebook.com/profile.php?id=100004969696221

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *