Пещерен курс 2020 – Темна дупка, 22.02

Някъде месец след края на есенния ни пещерен курс, се мятаме директно в пролетния… набрали сме инерция и няма какво да ни спре! Освен липсата на желаещи :D, но и затова се погрижихме – малко реклама, малко от уста на уста и ето ти на 22-ри февруари се организирахме за първа разходка в пещера или както ние му казваме “пробно ходене”, да видим кой ще ни върже 😉

Събрахме се на входа на Темна дупка на Лакатник – без изненади, направо си е обичайно. Групата беше много пъстра – бивши курсисти омешали се с новите (дали защото много харесваха инструкторите, или защото бяха натегачи, или за масовката, така и не разбрахме какво точно правеха там бившите). Първи инструктаж и обличане на входа – то пък беше неприятно прохладно, такова че като се събуеш да се преоблечеш, няма много какво да покажеш, освен накокошинените си крака.

Колю-Фичето Инстракшънс ООД

Състредоточени погледи, попиващи като гъба всяка дума

Двамата инструктори взеха страха на кандидати, казаха им да си пускат челниците и бързо да скачат в тъмното! Оп! Без да скачат, защото в пещера не се скача 😀 Първата спирка беше Жеково езеро, после кръгом и хайде през Пързалката нагоре… първи трепети и първи страх за деня 😀 учудващо за всички курсисти, се справиха много добре, но само за да се пуснат веднага в една преса и да усетят тясното, ама май не било чак толкова зле. От там още малко и лека почивка на Кубани. Тук имаше още един инструктаж и обуване на седалките с част от инвентара, тъй като по-късно щяха да влезнат в действие. И пак тръгнахме полека-лека срещу течението на реката, за да стигнем до следващото предизвикателство – минаването по стоманеното въже на Индианеца. Е сега гледай колко силно ръце могат да стискат въже 😀 макар и осигурени с ремъци, си беше предизвикателно за групичката да минат от единия до другия край на въжето, ноо нищо не ги спря! Още едно браво!

Как се минава по Пързалката – теория и практика

Следващата част от разходката беше “по-малко предизвикателна” и приключваше на езерото Пепита, където всички бяха посветени в пещерното кално тайнство – стари, нови, всьо и вся 🙂 Инструктор Колето мина да почерпи с по едно локумче, за повдигане на бойния дух и кръвната захар, малко релакс и айде наобратно. Индианеца даже и не усетиха кога го минаха!

Локумче за всички

Обачееее сега предстоеше една интересна част от разходката – на един разклон потеглихме по течението на реката, вместо да продължим по пътя, по който дойдохме и така стигнахме до Тръбата! Тръбата на тръбите, най-тръбестата тръба на света! Който е ходил в Темна дупка знае за нея, но може и да не знае де. С тази тръба е направено водохващане в пещерата и излиза малко преди входа на Темна дупка през изкуствено прокопан тунел. По продължението на тази тръба щяхме да продължим до изхода на пещерата. Първо имаше едно слизане на класика – отдолу ти бучи водата, пени се, пръска, абе като в адски казан, само дето не беше горещо 😀 Много внимателно, с подпирания и придържания, в индианска нишка се изнизахме. Къде лягахме върху нея, къде се издърпвахме, както се казва „имаше си филм“!

Биляна платно белеше, ама не баш

И така до последното интересно преминаване, където нямаш как да се хванеш за нищо отстрани, а само за едно стоманено въже опънато над главата ти по продължение на тръбата. Всички кандидати минаха като по червен килим под светлината на прожекторите. Тук е редно да отбележим, че този маршрут го избрахме, само защото нивото на реката беше ниско и беше безопасно преминаването по тръбата. Не ви съветваме да го правите при обилни дъждове или снеготопене, защото става опасно.

Медийни звезди минават по Тръбата

Вече излезнали навън, набързо се преоблякохме, събрахме мръсните дрехи и бързо долу в кръчмата за по една освежаваща бира. Първата наздравица беше за отлично свършената работа и за надеждата всички да останат на курса 😀 Което май се случи… Последва и разбор на деня, аху иху и после тихо. Натоварихме се по колите и обратно към реалността. Да видим следващия път какво ни очаква…

Епична снимка на разбор под Лакатнишките скали

Текст и снимки: Милена Ненова

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *