Става ли найткор(nitecore) за пещерен челник?

“Какъв челник да си взема” е един почти екзистенциален въпрос и по обширност прилича на една друга главоблъсканица – “каква кола да си купя”. Е отговори и съвети има много, а за нас пещерняците в тъмнината под земята са дори от още по-голямо значение.

За това реших да разкажа за моя опит с китайската марка Найткор. Тя е доста добре позната на американския пазар и имат широка гама продукти, но тук ще ви разкажа(обстойно) само за моделите HC60 и HC65 които ползвам от известно време.

 1. Светлина. И двата модела HC60 и HC65 дават максимална осветеност при пълна батерия 1000 лумена. Разстоянието до което стига лъчът по спецификация е 110м, но в пещера при 100% влажност на повече от 40-50м трудно се различава нещо повече от силуети. Ако не се намирате в някоя от най-големите пещерни зали в света бих казала, че върши добра работа.
 2. Батерията е 1бр Li-Ion(литиево йонна) 18650, или 2 броя CR123. За батериите може да се напише цяла една отделна статия. Важно е да се знае, че за хубава светлина трябва хубава и издръжлива батерия с голям капацитет. В цената и пакета е включена оригинална батерия, която е сравнително скъпа(около 20лв парчето в бг). На пазара, особено Али баба и тем подобни има и далеч по-евтини варианти. За да не се отплесна, понеже темата е дълга, не правете прекален компромис с батериите. Ако имате хубави 18650-тици и найткора ще свети добре. Други прилични батерии които ползват съклубници са „KeepPower„. А на този сайт има тестове и сравнения на други Li-Ion батерии
  Трябва да се отбележи и че челника има вграден микро юсб порт за зареждане от пауър банка, което също е доста удобно.
 3. Здравина. Към хората които си пазят инвентара спадам, дори понякога прекомерно, но все пак в пещерите това често е невъзможна задача. За момента нямам никакви забележки, челника е бил много пъти в най-дълбоката пещера в България – Колкина, в Хърватска, Австрия, Сърбия и много други пещери и места в и извън страната. Преживял е доволно количество кал с която също се е справял безпроблемно. Тези качества отдавам основно на две неща, които според мен са важни и си заслужава да се знаят: 1во е здравият алуминиев корпус. Алуминия е единствения материал за корпуси на челници, а и фенери, от които съм виждала професионални или скъпи модели предвидени за тежки условия – пещери и гмуркане. Алуминият също така е лек и добър топлопроводник, което е важно защото силните диоди вдигат висока температура. И 2ро това е компактния дизайн. Батерията и диода са на едно място в малък корпус отпред на главата без излишни излизащи кабели към отделен бокс. Това позволява лесното опазване от непредвидени удари и закачания особено в ръбати тесняци. Размерът има значение!
 4. Лекота – ~98 ГРАМА! Това е НИЩО! За сравнение Дуото е 370г, Скориона – заболява ме врата само като си го представя +1кг… Теглото е от съществено значение, особено след 14тия час на дълго проникване.
 5. Цената. Цената е може би едно от най-големите предимства. Скориона е почти хиляда лева, петцел дуо – 700лв. На бг пазара найткор в момента се намира за около 130-140лв
 6. Подвижна глава. Пещерен челник, който не може да се наглася нагоре-надолу, а е с фиксирана позиция не просто е неудобен а дори би бил и опасен.
 7. Удобство – копчетата и позицията са удобни за работа, лесно се напипват с ръкавици и при доволно количество кал. Смяната на батерия става супер бързо, с малко опит дор без да се сваля челника от каската/главата. 65-цата е с малко по-странна и усложнена схема на превключване предполагам поради добавената червена светлина.челник найткор с кал

Недостатъци 🙁 за съжаление има, вземете ги предвид.

 1. Водоустойчивост. Това е един от най-важните проблеми за решаване при избор на пещерен челник. В пещерата челника често се мокри, ако не издържа на 100% влага и намокряне то все едно сме без челник. HC60 не разполага с никаква водоустойчивост официално. HC65 има IPX8 и до 2 метра на потапяне. Тук ще си позволя да вляза в повече детайли и личен опит за да обясня как го ползвам в пещера без водоустойчивост.
  Моят челник е HC60, отскоро сестра ми е с 65-цата. И двата челника разполагат с гумено уплътнение в двата края при отворите за зареждане и за батерия и лепило около диода. При 60-та доста често по време на миене съм виждала да влиза кална вода зад стъклото (и сега вече не го мия :), или поне внимавам 😀 ). Но по време на влизане в пещера никога не съм виждала вода вътре дори при директно влизане под водопад, или потапяне в локва да пия вода. Причината за това според мен е, че докато челника работи и е нагрят разширяването на въздуха и уплътненията затруднява проникването на вода. За съжаление чисто конструктивно ми изглежда невъзможно да се избегне това защото при толкова силен диод и нагряване, въпреки доброто охлаждане от алуминиевия корпус, уплътнението се пропуква. Относно 65-цата за сега се държи добре, но имам подозрения, че и тя може да има същия проблем. До момента челника ми е угасвал два пъти. Това се случи още в началното му ползване и подозирам, че е по-скоро следствие на неправилна смяна на батериите и затваряне при което е влязла влага от мокрите ми ръце или батериите са били мокри. За последните 2 години това не ми се е случвало. Ето и едно забавно мокро видео от най-дългата пещера в Хърватска където бяхме с найткорчето тази година.

  *Ако се опитате да уплътните гуменото уплътнение с паста, както беше направил нашия приятел Мамута, то има голяма опасност да изгорите диода, тъй че – не :).

 2. Цвят на светлината. 60-цата разполага само с бяла светлина, 65-цата има и червена. Основната бяла светлината е доста “диодна” или казано на бъгларски – синьо-жълта, защото липсва червения спектър както при всеки по-обикновен диод. Определено не е правилното осветление за снимки. Чисто визуално аз не усещам дискомфорт или пречка от това. 1000-та лумена определено не са и “най-силно светещия” челник. Относно оценката на силата на светлината има различни мнения, начини, религии и е цяла една нова тема. Челникът е с по-насочен лъч, а не толкова разпръснат както при по-скъпи модели като Елспелео, Скурион, но бих казала, че не е много далеч по качество тях.

~40м отвес в солна пещера в Израел. Скалите са бели и отразяват по-добре. Основна светлина – HC60

Найткор е част от моето осветление за влизане в пещери. Ползвам го заедно с Блек даймонд икон(виж ревю за стария модел тук). Основното предимство на Блек даймонд е, че е напълно водоустойчив –  издържа до 10м под вода. Минавала съм сифон с него и не е имал проблем. Може би ще се запитате защо не ползвам БД и например някое фасче ала “петцл тика” за дублаж? Всяко пребиваване в пещера за по-дълго време изисква наличието на минимум 2 челника, освен резервното захранване/батерии за всеки. Според мен челникът дублаж трябва да може спокойно и сигурно да ви изведе от пещера, така че не е удачно да се ползва съмнителен или кекав такъв, особено за по-сериозна дупка. НК свети по-силно от БД-то и много често го ползвам за основен, а на БД-то е резервата.

Лекотата+светлината+цената го правят и идеален планински челник, където БД с отделен бокс ми идва обемен. Найткоре-а го зареждам лесно и от пауър банка, която все по-често всеки носи със себе си и в планина и в пещера.

Сравнение с PETZL DUO S

PETZL DUO S Nitecore HC65
Тегло 370 гр. 62.7
Сила на светлината 1100 лумена 1000 лумена
Осветено разстояние 200 м 110 м
Водонепропускливост IP 67 IPX8, 2m (waterproof and submersible)
Тип батерии Литиево-Йонна ACCU2 батерия (включена) 1 × 18650 ли-он, презареждаема, включена
Живот на батерията 6 часа 1 – 32 часа в зависимост от режима

В едно дълго заключение

NB! Найткор не е подходящ за места където трябва да се минават сифони или полусифони с малко въздух. За това определено трябва напълно водоустойчив челник – такива също има доста избор освен по-евтиния БД – Скурион, Елспелео, Петцл Дуо, Феникс, имаше нелоша и полска марка с доста компактни и здрави челници, но за там ще трябва сами да потърсите защото не помня името, а и имаше някаква трудност с поръчването. За мен огромният недостатък на скъпите челници е теглото. Някой ден когато минат заветната граница под 300гр сигурно ще дам шанс на титаните 🙂

Та ако в последната година не сте попадали в тесен полусифон и пещерите в които влизате няма обилна вода по и над каската то съвета ми е да не се хвърляте към скъпите преди да сте сигурни за какво и кога ще ви трябват.

Би могло да се каже още много, за батериите, за боксовете, за диодите, за режимите, за копчетата, за гмуркането и колко често пренебрегвано но наистина важно нещо е хубавата светлина, но ще оставя това за друг път или пък на някой друг. Със сигурност има и по-силни челници, но този е един здрав спътник който свети бих казала съвсем задоволително и ще ви служи добре в пещерата и в планината.

Бонус малус – на американския пазар НК и консумативите са по-евтини, тъй че ако някой иска да спести още някой лев – амазон, ибей и тем подобни + приятел пътуващ от там са добра възможност.

Ако знаете или искате да ни споделите за друг челник от който сте доволни моля пишете в коментарите. Всеки личен опит с найткор или друго би бил полезен и за нас и за читателите, тъй че смело!

Светло и безаварийно,
на високо и на дълбоко!

Ефи

Facebook коментари

2 Replies to “Става ли найткор(nitecore) за пещерен челник?”

 1. Кристиян

  Лично аз ползвам Челник Nitecore HC35 и съм относително доволен.Малко е по-тежък и светлината е 4000 келвина.Равномерно разсеяна светлина и достатъчно за снимки и разглеждане на зали.Не е добре влагозащитен заради юезбито за директно зареждане.

  Reply
 2. Борислав

  А аз ползвам по-обикновен Nitecore NU33, доволен съм, става за пещерен туризъм, зарежда се бързо, лек е и може да свети минимум 4-5 часа. Досега не ми е угасвал, има IP66 и от мокрене с водни капки/пръски няма проблем, Естествено не трябва да се топи във вода, защото юесбито е защитено само с гумена капачка. Светлината му е повече към жълта, предпочитам по-бяла, но не ми пречи.

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *