Малинака, с Зимевица

Входът на пещерата е във въртоп между обработваеми ливади малко след с. Зимевица по пътя за с. Брезе. Въртопът е набелязан от Папи и Младен при теренен обход, а началото на март месец 2019 Деката се спусна първи от нашия отбор и видя, че долу има малка пещерна зала с кал и множество боклуци. Края на същия този март, аз, Мими, Мамута, Калинка и Виктор отидохме да разчистим боклуци и да вземем азимути на галерията. Така установихме наличието на течение в разклонение на дъното и на паралелна галерия веднага под входа. И двете места се нуждаят от разчистване на камъни и боклуци.

ГПС координати:  43° 2’59.37″N  23°15’36.65″E

НМВ: ~1230м

Дължина: 18,5м

Дълбочина: 8,3м

Стигане: Подминава се стадиона на селото и на следващия десен разклон се свива. Около 100тина метра нагоре на нивото на два големи стълба за високо напрежение – единствените които са два отделни един до друг а не голям Т образен се паркира колата. Отива се до основата на стълбовете и на 20тина метра от тях в дясно в долината има характерен въртоп обграден с малини и коприва. Това е входът. За стигане с кола – Дачията мина през махала Мунинци кажи речи без проблем, върнахме се по главния път от Брезе, като там има едно две по-стръмни места които на качване може и да са леко неприятни. За по-ниски коли препоръчвам да се оставят на стадиона и да се продължи пеша.

Описание: На входа има множество боклуци, включително и на умрели животни, скалата е доста ерозирала и при допир се рони за това при слизане трябва да се внимава както за падащи боклуци така и за отчупване на скали. Първото прагче(~1m) се слиза на класика. Второто(~4м) е малко неприятно и има забит анкер за стълба или въженце за придържане. За класика е трудно. В дъното се вижда паралелна цепнатина която е с посока изток-запад. В ляво задънва но има следи, че водата тече надолу в малко каналче. В дясно цепката продължава в тесняк. Има камъни срутени от тавана, но няма глина и се усеща постоянно течение. Също така имаше доста боклуци набити там което може да значи, че водата тече и ги нагнетява в тесняка. Има следи, че при висока вода залата се е пълни малко над нивото на тесняка. Подът на залата също е много мек и при махане на няколко чувала в единия край видяхме че водата си е прокопала каналче. Сложихме чувал и бутилка на това място за да не се затрупа с пръст. На излизане точно под боклуците на входа Мамута видя нещо като паралелен отвес. Разчистих малко и се вижда галерия достатъчно висока да се ходи и завива отново на изток. Мястото със сигурност трябва да се изчисти от боклуци преди да се продължи работа там. Проучването си заслужава защото пещерата е само на 340м от последните галерии на Колкина – виж на голям екран тук.

Карта:

карта на пещерата

Снимка на входа:

боклуци на входа

С Калинка на излизане извадихме два чувала с боклук но има още да се вади. Навън Мими и Вики бяха събрали изкопаното от входа преди това в чували и така имахме около 6 големи чувала които оставихме да извозим на следващото идване защото с 5 човека 2 кучета и багаж не ни остана място.

Картировка: Ефи и Мамута,
Участници: Ефи, Христо(Мамута), Мими, Калинка, Виктор и кучетата Карма и Идалго

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *