Сигурност в зимната планина

the article can be read in Croatian here -> Sigurnost u zimskoj planini

Съвети за сигурност в зимната планина генерирани на базата на опит

Долу наведените точки нямат претенции за изчерпване по темата, нито претендират за метологичност или пък следват някаква структура. Това са нещата, които опитът показва, че работят.

Ако искате да достигате до готини места в зимната планина, без значение със ски или без, лавинната безопасност ще използва почти цялата ви концентрация и нужда от преценка. Тази статия не е по-различна – неминуемо лавините са най-възможният и най-сериозният риск за тези, които искат да отидат на неконвенционални места и маршрути.

Ако не се чувствате специалисти по темата или пък нямате утвърден модел за сигурност в зимната планина, тези съвети могат да са ви от полза.

Съвети:

Osmand* и слаба видимост – ориентацията в планината винаги е била особено полезна, а понякога и животоспасяваща. Днес има куп уреди, а пък и още по-достъпни апликации по темата. При изготвянето, следването или нуждата от алтернативен маршрут на място, подходяща форма на GPS (топографска карта, маршрути, обекти и позициониране без наличието на интернет) е от особена важност. При изгубване на видимост пък, това е билетът към сигурност. При слаба видимост най-добре да не тръгвате, случи ли се на добро място просто се върнете, а пък ако стане където не трябва, дано да имате GPS. Слабата видимост води към редица други рискове от най-високо ниво – козирки, падане от височина, лавина, изтощение, измръзване, хипотермия и т.н. А да, също и изгубване. ‘Osmand’ е една (най-вероятно от многото) offline апликации за телефон, която си има всичко, безплатна е и е само въпрос да и хванете малко цаките, нпр. безплатна топография без интернет.

*тъй като това е апликация за телефон, не  забравяйте допълнителна, външна батерия, ако затрябва

Копайте! – без значение дали ще карате или пък ще подсичате съмнителни склонове, копане му е майката. Снежните условията в планината се менят, особено с промени във височина и експозиция на склона. Повърхността дава информация, някаква, но изключително недостатъчна! Копането на профил и съответните тестове не са голяма философия – вижте как се прави, питайте, прочетете, идете на курс и изгледайте всичко на safety.befsa.com. След това копайте. Теоретично е важно да знаете как се прави, но само много изкопани кубици сняг ще ви помогнат да разбирате нещата по-добре. Копането е вашия най-добър източник на информация.

Динамични условия – следването, четенето и анализирането на метеорологичните промени в планината, пък спадат в изобщо не лесните неща. За нас е важно да следим за динамични, метеорологични условия. Например, силен вятър, снеговалеж, рязко затопляне, застудяване или пък дъжд. Ако на въпроса ‘Имало ли е динамични метео промени в последните 24ч*?’ можем да отговорим с да, нещата не са прекрасни и можем да очакваме проблем.

*За съжаление, дори и последните 24ч да са били стабилни, трябва да имаме на ум, че преди това процесите горе може да са били толкова сериозни, че да са създали достатъчно несигурни условия.  

Наклон + сняг = лавина. Това е сигурна формула и знаем, че работи. Ако не карате, просто стойте далеч от негативни форми с голям наклон. Ако и пък карате, но не се чувствате уверени в преценката си, направете същото. Планината предлага и такива удоволствия – дълги и полегати ридове, широки долини, къси склончета, ръбове.

Не следвайте чужди следи  – следи които изчезват в улея, в гората или пък изписват склона не са гаранция за абсолютно нищо. Нито, че е стабилно, нито че това е пътяt, нито че и ти можеш да минеш от там. Някой, някога, може би успешно e минал от там. Това не ни дава сигурност, че няма да падне като минем ние, че това не е грешнияt път или че човекът, който е минал е с няколко светлинни години разлика в нивото на каране.

Ниво на групата – зимната планина не е място за сам човек. Винаги мислете за приятелите си, те може и да не се чувстват толкова физически или технически подготвени. Влиянието от страна на ‘водача/лидера’ тук може да има и сериозни негативни последици. Преценете доколко някой може и ако се налага вземете решение навреме и то в името на групата, с цел да не се забъркате в допълнителна бъркотия. Ако сметнете, че спускането на определен склон е голям залък за член на групата, травма на коляното, вследствие на падане е нещо, което може да ви създаде достатъчно главоболия.

Екипировка

  1. Излет във високата планина често изисква различна екипировка. Не преценявайте дали ще носите котки и пикел на паркинга, просто ги вземете! Разбира се, мястото и целта на проявата могат да бъдат доста специфични и да не трябват, но тук иде реч за един ден във високата планина, далеч от съоръжения и близо до ръбове, върхове и различни склонове.
  2. Използвайте лавинна екипировка и до колкото я имате. Лавинен уред, сонда и лопата са неща, които ви помагат в случай на лавинен инцидент, но те не ви спасяват в случай на такъв. В индустрията за безопасност наречена ‘Health and Safety’, предпазната екипировка е на последно място в йерархията за предпазване от опасни ситуации и е най-слабо ефикасната, т.е. това е последната инстанция, на която можем да се надяваме да ни предпази, но също така се предполага, че преди това риска е минал през 4 други нива. Наличието на екипировка (дори и лавинна раница) не трябва да променя преценката ни за риск. Екипировката нито елиминира, нито намалява, нито изолира, нито пък налага контролни мерки на една лавина и отгоре на всичко трябва да се носи, използва и поддържа правилно. Екипировката просто помага… ако вече сме се провалили в преценката си.
  3. Котките се слагат, когато не ви трябват – котките са като веригите за кола, ако усетите че ви трябват, значи е късно. Котките се слагат след преценка на предстоящи пасажи и там където можете! Очаквате стръмни склонове, снега е твърд или пък не е имало скорошни валежи, приближавате ръб и т.н., всичко това са знаци, че е по-добре да си сложите котките. Също така, не забравяйте пикела. С щеки се ходи по-лесно разбира се, просто помислете добре какъв е рискът, техничността и дължината на пасажа, наклона и до колко твърди са снегът/ледът.

Чакайте пролетта – напролет зимата в планината не свършва, или поне не точно. Напролет условията във високата планина стават по-сигурни, деня по-дълъг, а времето по-стабилно и приветливо. Все още има какво да падне като лавини например, но като цяло това е най-стабилната част на зимата, бъдете особено предпазливи с козирки (без значение дали сте под тях или вървите близо до тях)!

Лесното, не е най-доброто – вследствие на дълъг преход или просто защото ни обхваща странно, но идиотско усещане за ‘не ми се занимава’, подценяваме избора на по-сигурния път. Вървиме към върха, а релефът ни предлага благ негатив, защитен от вятъра, където се напредва удобно… Съзнателно или пък не, избираме този маршрут, алтернативата е издухан ръб, на метри от нас, но там е твърдо, сигурно се пързаля, а и духа неприятно. Това са компромисите, които не се изплащат. Няма особено удоволствие от това да напредвате от тук, само е малко по-удобно. Много ще е тъпо някой да разказва как ви е бутнала лавина, защото не ви се е занимавало да минете по рида.

Мислете – просто се опитвайте да преценявате ситуацията по най-добрия начин, по който можете. Мислете какво е най-вероятно да се случи в определен контекст, какви ще са последиците (или ‘какво ако…’) и какво можете да направите. Повече за преценка на риска можете да видите тук.

 

Автор: Цветан Костурков
Снимки: Марин Глушевич

Полезни линкове по темата:

https://safety.befsa.com/ – лавинни серии на БАСЕС
https://www.befsa.com/ – информация за снежната обстановка
https://www.pss-bg.bg/ – степен на лавинна опасност
https://osmand.net/ – Оsmand, свалете през ‘google play store’
http://planinar.org/bgmountains-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-android/ – BG mountains приложението за андроид
https://www.snow-forecast.com/ – прогноза за времето с акцент на валежи, вятър и ‘freezing level’
https://www.skiingthebalkans.com/ – гидовник с маршрути за Рила, Пирин и Витоша

Facebook коментари

One Reply to “Сигурност в зимната планина”

  1. Pingback: Sigurnost u zimskoj planini – Под Ръбъ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *