+1, -1 & 0 Модел за преценка на риска в планински условия

За всички, чието решение в планината би могло да има сериозни последици, за участници в проявата и други специализирани служби.

Такива хора най-често са планински водачи, инструктори, водачи на експедиционни прояви, спасители, но и тези, чиито опит и позиция в групата ги правят лидери, от които се очаква или налага вземането на адекватни решения с високо ниво на отговорност.

За всеки от нас, идеята за планина е много повече от кулминация от естетически категории, работно място, среда в която се събираме с приятели или мистична стихия. Планината е всичко комплексна алегория на живота, който сме си избрали и живеем. В планината има и всичко – идеята е да се наслаждаваме, колкото ни душа иска, докато избягваме ситуациите, които водят до неприятни резултати. Избягването на тези ситуации е възможно с адекватни решения, взети на време и без компромиси! С времето сме свикнали с компромисите, обградени сме от тях, колко пъти приятелите ни, пък и ние може би, сме правили неща, които не трябва… и к’во, нищо не се е случвало. С годините обаче започваме да си плащаме, кръчмаря крещи, че веднъж, два пъти могло, ама днеска, пичове, се плаща!

Един съвършен ден, Полежан, Пирин

 

За модела:

Съвършенството е състояние (по-често продукт), в което няма нищо в повече, нито пък му липсва нещо. Нещо дето е ‘тамън’ и не трябва да се пипа, ‘щото нещо ще се прецака. Съвършенството е 0. Това състояние обаче е крехко… При 0-та нищо не пречи и нищо не липсва, но пък и нищо не е в повече, т.е. най-честата промяна в това състояние води до липса. Липсата е кофти, за липсата разбираме, когато нещо ни потрябва, а го няма. Например, в хубав зимен ден тръгвате без допълнителни ръкавици, те не ви трябват. Вие сте на 0, всичко е тамън. Втори чифт ръкавици не ви трябват, докато не ви затрябват – времето става кофти, излета се удължава, започвате да мръзнете… Липсата на тези именно ръкавици ви вкарва на -1.

Тренировка на HGSS (Hrvatska Gorska Sluzba Spasavanje) Омиш, Хърватска, 2018

 

-1 е липса, не става въпрос само за липса на ръкавици или екипировка, по – скоро за липсата на шанс. Влизането на снежен терен, за който имате основателни съмнения, че е нестабилен ви поставя в състояние на липса, дефицит на шанс. Развиването на такава ситуация не би изненадало никой, но по някой път се разминава, по-често не, или пък зависи. Всъщност, няма значение какво се случва, важното е, че знаете какво може да се случи. Транспорт на пострадал с лека травма от канъон, като самия транспорт е технически взискателен, но пък и самоцелно бърз е -1. Няма смисъл, бързината отваря още куп рискове и потенциални ситуации. Подобно, продължаване на проникването в пещера, където отвеса би трябвало да е малко влажен, но ни заварва водопад е -1. Може и да стане, но и най-елементарният проблем с екипировка, техника или състояние на пещерняка би довело до сериозна драма. Това е риск, който не се изплаща, прекалено голям е, прекалено страшен… непредвидим.

Водопад на – 268м, пещера “Кита Гачешина”, Хърватска

 

Всъщност, +1 e състоянието към което се стремим. При него сигурността идва от проактивна, предварителна преценка и вече взети мерки преди нещо да се е случило, т.е. подготвени сме или имаме ‘луфт’ да се изправим пред кофти ситуация. Помислили сме за реални и най-възможни сценарии, а те не са безкрайно много. Тук най-добри наши спътници са: контекстът, опитът и адекватната преценка. При +1 най-често се пазим от: изгубване, изтощение, измръзване, лавина, падане, удар, хипотермия, травма, проблем с екипировката, участници с недостатъчно опит и проблем с комуникацията например. Контекстът, разбира се, е царят тук, той трябва да определи от какво би трябвало да се пазим, опитът да подскаже какво може да се случи, а адекватната преценка как да дойдем най-пряко до +1. Пример за +1 е добро планиране и организация, т.е предварително събиране на информация за даден район, маршрут, обект, ситуация, екип и т.н. Такава информация и нейното уместно анализиране и използване са безценни.

Оценка на лавинна опасност, Чвърсница, Босна и Херцеговина

 

Без значение от рисковете и опасностите в планината, преценката е механизма, който ни дава най-много шанс. Неадекватникът и от +100 може да те вкара в -1 за няколко секунди, докато навреме взето решение, базирано на опит и анализ може да оптимизира или поне да държи под контрол нежелана ситуация.

Избягвайте -1, това може да бъде началото на голям проблем.
Мислете за 0-та като за аларма, а не като ОК позиция.
+1 не е гаранция за нищо, но е всичко, което можем да очакваме от себе си.

Автор: Цветан Костурков
Снимки: Марин Глушевич

Facebook коментари

One Reply to “+1, -1 & 0 Модел за преценка на риска в планински условия”

  1. Pingback: Сигурност в зимната планина – Под Ръбъ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *