Конярката, село Зимевица

Конярката е малка пропастна пещера намираща се на дъното на голям въртоп(валог) до село Зимевица, община Своге.
Приблизителни координати: 43.06825N 23.28745E

Намиране: тръгва се по стар коларски път като се качва от дясната страна на Фраговица. След като се превали билото пътя се напуска и се слиза в ниска та долина, от там отново се изкачва нависоко като се търси разкритие между храстите което да даде лесно влизане във валога. Има два въртопа, пещерата се намира във втория – по-далечен. След като се слезе на дъното на валога в лявата му част има непроходим участък от висока коприва и обрасли шипки  върху входа. Поради липсата на издигнати камъни и това, че входът е покрит с треволяк и шипак има голяма вероятност от неволно пропадане да се внимава! Съветвам да се носят ножици, мачета, косачка, нещо против комари, кърлежи и бълхи.

Екипиране: едно въже от 20м е предостатъчно. За подход има удобен лешник и после на входа се виждат двата болта за които трябват две планки ф10 с 2 карабинера. На камбана се слиза до дъното.

Описание: На дъното на пещерата има нападали камъни. Обектът е на интересно място и подходящ за работа, камъните са големи и се вадят лесно, между тях се вижда как надолу отвеса продължава и ако се разчисти може да се открият нови галерии/отвеси. Проблем е ваденето на камъните, които трябва да се изнасят на повърхността с въже и кофа по целия отвес защото долу мястото е малко. Вода няма но стените са много изгладени и като цяло красив отвес.

Марта копае на дъното

Интересен релеф по скалата

Картирали: Ефи и Марта, Пк Под ръбъ, 2018г

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *