Пещерен курс 2018 – Котел 24.05

Свеж полъх в далечината или покоряването на нови и далечни пещери

Пролетно време и няколко почивни дни накуп – идеалната комбинация за отдавна подготвяната и чакана от курсистите експедиция „Котленска забава 2018“. Целият катун беше събран, организиран и транспортиран на части и по различно време до местността Злостен, край Котел. Там щяхме да преживяваме заедно в следващите няколко дни и да проучваме тамошните пещери.

Курсистите, отново, бяха разделени на две групи за по-бързо проникване и проучване на пещерите – имахме подготовка и технически описания за около 5 пещери, успяхме да покрием 3 – Зъбатата, Ужасът на иманярите и Ледницата (две вертикални пещери и една хоризонтална с много преминаване на класика).

Освен традиционното за всяка вечер приготвяне на салата и скара, всички се отдавахме и на дълбоко интелектуална дейност. На вашето внимание – литературно-читателски-пещерен клуб Под ръбъ, подхранващ мозъчните си клетки. Коремите после ги подхранвахме с пържоли и карначета.

И тук една от основните задачи беше да открием пещерите – има дупка – влизаш в дупка, няма дупка – пиеш до дупка… Имахме късмета Ужасът и Зъбатата да са в съседни въртопи, но за Ледницата си трябваше търсене. Беше истинско удоволствие достигането на изходните точки насред прекрасните букови гори наоколо.

На фона на Ледницата, в Зъбатата и Ужасът нямаше толкова забележителности (включително за преминаване) – само достатъчно неприятни меандри, няколко дооооста дълги отвеса и тук-там някое образувание. В Ледницата имахме честта да се подмокрим – и от водата, и от шубето за слизането на 10-12 метрови прагове на класика. Но пък си заслужаваше напълно – красота за очите имаше навсякъде – синтрови езерца, прагове, образувания… Каква фотосесия си спретнахме с Вили само!, за голямо съжаление на участниците-манекени в нея – бая студуваха.

Кратко обявление: Организираме частни фотосесии в пещери по ваше желание на конкурентни цени! 😀

Всички курсисти, проникнали в пещерата, бяха повече от доволни и щастливи, а споменът за лекото смущение при вида на височините на праговете, избледняваше бързо след първата бира.

От всичките три дъна на пещерата успяхме да стигнем до цели две, което за нашата група и нейният инструктор-водач си беше истински рекорд, недостижим до сега!

За финал – кратка равносметка на експедиция „Котленска забава 2018“:

Групите курсисти се справиха повече от успешно със задачите си по откриването, отчасти екипирането и пълното разекипиране на пещерите. В последния ден имаха честта и наградата да се разходят в Ледницата самостоятелно. За пореден път, който имаше да се справя със своите страхове и несигурности, го направи. Най-важното – всички се забавляваха!

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *