Пещерен курс 2018 – Карлуково 31.03

Проходна втори дубъл (защото един парапет не е никога достатъчен)

Обичайното време, обичайните хора, а може би и обичайното място? Ей, обичаме си го това Карлуково – в сняг, киша и пек, ние сме там!

За старт на увеселителната уикенд програма диджей-инструкторите бяха композирали един парапет – явно бяха решили, че на курсистите колената не са достатъчно сини от предния път, та дай-да-видим-тоя-как-ще-е… Е скална им майка на тея колена, ще си купим нови! (все пак имаше опит за леки танци на пръсти по скалата – виж снимката долу)

Кипеше усилен труд на стената, а наред с това беше истинска музика за ушите да чуваш преминаването по парапета – „свободно, разбрано, свободно, Делчооо, как да си преместя водещия самохват??“ Също така, поздравяваме двойката, чиято сватбена фотосесия се проведе в пещерата, с няколкото възела, които курсистите научиха – всички се забавляват, засега… но дали на изпита ще им е забавно?

След сухата тренировка, дойде време и за преминаване на цяла система – топлото време и слънцето ни чакаха с нетърпение да увиснем на скалите. Така и направихме. Не се подвеждайте по усмивките – те са само за снимката, останалото беше „страх, дупе пази“. Височината се оказа предизвикателна, но всички се справиха повече от успешно.

Уморени, вечерта прекарахме спокойно край огъня или поне донякъде – диджей-инструкторите наложиха забрана на руските песни, не че и имаше сили за такива. Все пак утре предстоеше бъдещите пещерняци да опитат от най-сладкото парче на спелеологията – калната баня, в Банковица.

Утрото започна с проливен дъжд – да ни върви по вода. Е, вървя ни, поне още десетина пъти. След задушевна закуска в дядовата палатчица, бързо се приготвихме за първото вертикално проникване в пещера!

Лелелелелеллеллеле, адреналинът от спускането беше на макс, ръцете стискаха въжето и самохвата, всички се бяха вкопчили в тоя живот, явно краят предстоеше… До момента, в който стигаха дъното и виждаха колко красив е входа на Банковица. Заслужаваше си, и този път!

Снимка за спомен с чистите дрехи, защото всеки, който е влизал в пещерата знае за планините от кал и вида на излизане. Повече снимки няма, фотографската техника не е калоустойчива.

 

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *