Содом и солните пещери в Израел

“Човекът в черно бягаше през пустинята, а Стрелецът го следваше.
Това бе най-великата от всички пустини, огромна, разпростряла се сякаш на цели светлинни години под небето. Бяла, ослепително бяла, безводна и безлична, с изключение на забулените в облаци планини, които се издигаха на хоризонта…”

 Стивън Кинг, “Тъмната кула”

Горното описание пасва точно и на Юдейската пустиня, където се развива действието на настоящия разказ. Камили, бедуини, пясъци и оазис – пълна екзотика, за която съм си мечтал от дете с романите “Рали” на Стефан Дичев, “Стас и Нели” на Хенри Сенкевич, “Приказки от хиляда и една нощ”, както и вездесъщата Библия.

В тези книги героите неизбежно свършват водата насред пустинята, търсят спасителни оазиси и дълбоки пещери за подслон или съкровища. В нашия случай храната и бирата бяха предварително намерени в израелските супермаркети от Юви и Руви – нашите любезни домакини.

Но нека се върнем малко назад. През 2017 група израелски пещерняци посещават експедицията на Бански суходол и така полагат основите на българо-израелската пещерна дружба.

Рожба на тази дружба е и посещението в Израел от 14 до 19-ти март 2018 на Ефи, Мими, Митко и Сашо. 3 дни в пустинята, 3 солени 20-на градусови пещери, осигуровка на винкели и една пустинна лисица.

Пустинна лисица

Малко неизбежна хронология:

14 март 2018 – 04:00 сутринта – като най-съвестен (най-сдухан) пия кафета на летище “София” цели два часа преди основната група. За първи път качваме пещерна екипировка на самолет. Раницата на Ефи е точно 200 грама под ограничението от 20 кг., не знам защо. 🙂 Отбиваме номера на секюрити чека сравнително леко, но с ясното съзнание, че с израелските служби няма да е толкова лесно. След два часа полет Тел Авив се разкрива под нас с цялата си прелест.

Тел Авив от самолет

Израелците нещо не се кефели чужденци да им се врат в пещерите, затова гениалния ни план е да не казваме при проверките каква е истинската цел на пътуването. Обаче, на огледалото в женската тоалетна на летището преди израелския секюрити чек Ефи открива, че е с пещерна тениска.

“Не, ние няма да ходим по пещери в Израел.”

Минаването на границата се оказа по-лесно от очакването и след няколко рутиннни въпроси и отговори минахме. На изхода на летището търпеливо ни чакат нашите израелски приятели Юви и Руви. Колите им са пълни с провизии за комфортен престой в пустинята. Така с нетърпение поемаме към базовия лагер в планината Содом край Мъртво море и най-дългите и дълбоки солени пещери в света.

планината Содом от равнището на Мъртво море

Планината Содом е уникален геоложки феномен, част от природния резерват „Юдейска пустиня“. Сравнително малка по своята площ – 8х5км  в миналото е била част от дъното на Мъртво море, но преди стотици хиляди години започва своето издигане. Този процес продължава и до днес със скорост от 3.5 милиметра на година. Състава на скалите е предимно сол, намират се и варовици, което е предпоставка за карстови процеси и образуването на пещери. Най-високата точка на планината е на около -170 метра от морското ниво.

„Малхам“ е най-дългата известна пещера в Израел и втора по дължина солна пещера в света с около 5,5 км галерии (за справка първата по дължина солна пещера се намира в Иран и е с дължина от около 6 км). Основният вход се намира на -400 метра от морското ниво.

Пещерата ни посреща с характерните си галерии, солни блокове и красиви образувания. Температурата е висока и не пропускаме да отдъхнем в по-широките зали.

Солна пещера в планината Содом

След разходката в пещерата любезните домакини от Израел ни приготвят вкусна вечеря със зеленчуци, пържени картофи, хумус и сирене.

Джипиесът ми показва -300 метра надморска височина, което означава, че тук водата завира на над 100 градуса по Целзий.

През март в Юдейската пустиня може да се спи без палатка със среден спален чувал. Вечер излиза вятър, който след полунощ стихва.

планината Содом нощем

Сутринта ни посреща с облачно и прохладно време. Европеецът, попаднал за първи път в пустиня инстинктивно се запасява и пие по много вода. С тези мисли и успокояващо количество вода поемаме към следващата пещера – този път пропаст.

пустинен пейзаж от солните скали на планината Содом

Солните пещери са много ронливи. Постоянно хвърчащите камъни по отвесите са нещо нормално. Поради липса на дървета началните закрепвания са на предварително забити в земята винкели. По-надолу закрепванията са на специални винтове, които после се свалят и могат да се ползват до 10-на пъти.

Клавиатурата ми е безсилна да опише красотата на солените образувания в пещерата.

Третата солна пещера се намира далече от лагера на другия край на планината.

Отново пропастна с неверятни отвеси.

На дъното(около -90м) се намира красиво езеро с топла солена вода, където плуваме, за да достигнем снижение и сифон. Високата соленост на водата не позволява на тялото да потъне.

Престоят в солените пещери на Израел като цяло е много приятен. Температурите са високи, няма кал и се излиза сравнително с чисти дрехи и сух. Поради това спускането на по-големите отвеси трябва да се извършва бавно и внимателно, защото опасността от стопяване, както разбра нашият отбор, се оказа напълно реална! Известен проблем създават и острите солни образувания, затова задължително трябва да се използват наколенки и ръкавици. Не са необходими долен поларен гащеризон и ботуши. Питейна вода в пустинята естествено няма, за това трябва предварително да се подсигуряват големи количества.

Така след 3-дневен престой в пустинята потегляме на север покрай Мъртво море. Оазис, плаж в Тел Авив, Светите земи, Йерусалим, Стената на плача – неусетно всички в групата ставаме хаджии.оазис в Юдейската пустиня

Последната вечер сме на гости при Руви, а на другия ден отлитаме за снежна България.

Благодарности на израелските ни домакини Reuven Zakai и Yuval Sobolyev.

Автор и снимки: Александър Лазаров

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *