Пещерен курс 2018 – Калотинска Темна 17.03

Кандидат-пещерняци втори дубъл или Някой да спре водата, моля

След пещерното приключение от предната седмица, курсистите ни бяха готови за ново такова! Пълни с ентусиазъм и хъс да покоровят нови дълбини и тъмнини, със сигурност не очакваха и да се изкъпят подобаващо. С бодра крачка, гумени ботуши и малко кално спускане, бяхме пред входа на Калотинска Темна.

Малката рекичка в началото на пещерата по никакъв начин не предвещаваше следващите водни препятствия. А те бяха много скоро след входа… Първото по-голямо предизвикателство (защото следваха още няколко – къде по-малки, къде по-големи) беше водопад. След бързи напътствия и с помощта на инструкторите, групата успешно беше едно ниво по-надолу. Докато курсистите се изчакваха, имаха възможността да се запознаят и с две колонии прилепи.

Последваха поредица от преминавания на камина, изкатервания, спускания, подавания на торби (важно е да се учат от рано!), докато стигнем до последния водопад и малката зала в края на пещерата.

Порядъчно мокри, но не достатъчно, курсистите тренираха много важната практика за запазване на топлината в пещерата – сядане и топлене в другарче. Бяха изпробвани няколко конфигурации, като следната беше най-оптималната в конкретната последнователност:

Последва пътя наобратно, с още вода, още мокро, и още камини…

Важното е, че всички останаха доволни и щастливи от разходката 🙂

До следваща практика и да си изпиете упсаринчето!

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *