Хронологичен разказ на експедиция „Колкина дупка“ 14-17.07.2017 г.

Ден 1ви – петък. Напазарувахме сутринта и се отправихме към Церово. Към 14:30 ч. пристигнаме на къщичката. Опаковахме багажа набързо и към 17:30 ч. влезнахме в пещерата. Найден от ПК „Ъндърграунд“ остана на повърхността да копае новия обект в района – „Тенекето“.

След 4 часа и половина, към 22:00 ч., нашата скромна група – Папи, Деката, Светли и Фичо, пристигна в „Лагер 2“. Хапнахме 20 яйца, пихме по ракия и си легнахме.

Ден 2ри – събота. Станахме към 11:00 ч., закусихме обилно с макарони, кафе и чай. Към 13:00 ч. потеглихме от лагера. Папи и Светли хванаха да картират два от основните притока идващи отдясно, а Деката и Фичо отидоха да докартират останалата част от „Велики канал“ до блокажa, който е сегашният достигнат край.

След часове картиране, двете групи се върнахме в лагера, мокри и уморени. Хапнахме топла леща, пихме по ракийка и заспахме. Грубо този ден картирахме общо около 1200 м.

Ден 3ти – неделя. Станахме пак към 11:00 ч., закусихме и отидохме да се разходим вляво от чешмата, нагоре по блокажа до грифона. Там покопахме малко и успяхме да смъкнем нивото на водата с около 20 см.

Към 15:00 ч. се върнахме в лагера. Деката остана да си лепи гащеризона и да готви, а Папи, Светли и Фичо отидоха да докартират единия основен приток вдясно на основната вода. Реката е голяма, меандърът е дълъг и завършва с полусифон. След часове картиране стигнахме до мястото, огледахме го и пак покопахме малко. Успяхме да смъкнем и от него около 20 см. В сегашното му състояние с хидрокостюм може евентуално да се премине и да се види какво става след него. Това разклонение е много интересно!

Върнахме се към 22:00 ч. в лагера, където ни чакаше Деката с чудно приготвен топъл грах. Хапнахме, поразлафихме и заспахме.

Ден 4ти – понеделник. Станахме към 7:00 ч., закусихме, подсушихме чувалите, събрахме багажа и към 10:30 ч. потеглихме към повърхността. В 16:00 часа бяхме всички навън. Найден ни чакаше в къщичката.

Резултати от експедицията:

Картирани са 1747 м, с което пещерата става с обща дължина 5914 м и дълбочина -542 м. Обща денивелация от картировката -138 м.

 

Участници в експедицията:

ПК „Под Ръбъ“ – Папи, Деката, Светли, Фичо

ПК „Ъндърграунд“ – Найден

 

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *