Колкина се бори за най-дълбока пещера в България

img_1634В Колкина чакаше да бъде пуснат последният нов отвес след експедицията декември 2016та (виж тук). Този уикенд, за бърза четири дневна експедиция, беше екипиран и пуснат, а след него се откриха големи по обем галерии и 3 паралелни отвеса – един с реката и два около 10-15 метра в диаметър и около 50 метра дълбоки. Поради липса на достатъчно въже и време беше пуснат само един от 50 метровите отвеси.

img_1596Общо ползвано въже(с което и разполагахме) за новите отвеси е 110м. Накрая след меандър и галерии отново има отвесна каскада която не е пусната. Картирани са около 500м наклонени галерии по реката с многобройни прагчета и още поне толкова очакват да се докартират.

След всичко това очакваме новата дълбочина да бъде… много 🙂

Колкина се превърна в нов вид пещерна система с много притоци и възможности. Тесните меандри и преси се смениха с обемни отвеси и галерии, с нови разклонения и реки, но не без трудни преминавания.

Разказ на Делчо за новите части: „Пещерата със сигурност минава – 400м, с колко – предстои да разберем. Пусната е антена през 500м меандри, надявам се утре с Папи да успеем да ги изчертаем. След лагера пещерата продължава с две фурни, почти една след друга, първата, от които е фрапираща и те кара да се замислиш. Около час ходене през меандри и зали те отвеждат до около 20м отвес – водопад.По пътя два притока се включват в основната галерия. На дъното на отвеса водата и въздушното течение се разделят. Водата влиза в неприятно, но не непроходимо стеснение и … отвес около 7м. В съседство на стеснението има около 50-60 метров отвес, който не пуснахме. Течението продължава в обратна посока. Следва около 10 метров отвес, къса галерия с рядка лепкава кал на места до коляно и около 50 метров отвес, който те изсипва в отдавна очакваните огромни обеми. Атакуващата група стигна около 20 метров отвес, за който въже нямаше .
Дрескод: до лагера задължително с PVC, след лагера плюс хидро костюм. Двете фурни те принуждават да легнеш в коритото на реката – ммммм романтика
В рамките на десетина дена се надяваме да организираме следващо ходене, багажа е много, така че…. хора си трябват.
Ебати и рождения ден!!!!!!
Да ни е честита новата най – дълбока дупка в България (*ще бъде официално след докартиране).
Хип – хип ура!!!!!“

Последната картировка на част от новите части е тук

Да ни е честито!

img_1545IMG_1543img_1552img_1553

* Нека да напомня, че влизането в пещерата изисква добра подготвка и планиране както на условията в пещерата така и отвън. Входа, макар и близо до село, е в планината и нощем температурите падат под -20 градуса, видимост може да няма, а вълци дебнат зад храстите 🙂

Участници в проявата:
Под Ръбъ: Папи, Деката, Светли, Киро и Ефи,
Академик: Павката Бакалов

Facebook коментари

2 Replies to “Колкина се бори за най-дълбока пещера в България”

  1. Pingback: Последни данни от картировката на Колкина » Под Ръбъ -

  2. Pingback: Откриха най-дълбоката пещерна система в България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *