Кравльанска яма, Ниш, Сърбия

Kravlianska-jama Уикенда 4-5 юни се проведе експедиция на Кравльанска яма. Пещерата е с дълбочина – 120м и се намира на хълм над село Кравлье на около 30тина км от Ниш. Организатори бяха пещерняци от ПСК ДВИГ Владичин Хан които ме поканиха да помогна в проучването на по-тесни места в новооткритите хоризонтални части.

Входът се намира на 500нм и представлява един широк отвес свършващ с насип. На дъното на насипа е изкопан проход от който започват нови 400м галерии, все още недокартирани. Интересното е, че в близост се намира Церянска пещера, която е малко над 6км и една от дългите в Сърбия. Двете пещери по картировка до момента се намират на около 350м разстояние, ако се намери проход и се свържат това би я направила втората по дължина в Сърбия.

В частите които изследвахме имаше много силно течение но леко се изкачват и включително на края завършват с рязко тръгващи на горе галерии а по някое време се пояявява малко поточе течащо към нас и дрениращо в една от залите. Пеюерата в тези части става изключително кална, а едно от разклоненията е вход на прилепите, защото преди разкопаването те не са можели да минават през големия отвес надолу. Според мен е по-вероятно това да е галерия водеща към 2ри изход. Тя е силно хоризонтална за разлика от 120 метровият отвес през който се влиза. Картировката ще покаже по-добре на къде се развиват и дали вървят в желаната посока.

Обходих и един етаж след тесняк близо до изхода, но той не е толкова интересен защото е около 20тина метра и всичко тръгва да се изкачва нагоре.

Пещерата в хоризонталните части е много красива и богата на прилепи. Стискам палци на колегите сърби да намерят още нови части и благодаря за хубавото изкарване.

vhodatesniak

Координати на пещерата: N43 26.994 E21 55.622 и на картата;

Снимки: Боки Милошевич, Неманьа Милославльевич

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *