Мая Арапит 2015

От 25.07.2015г. до 09.08.2015г. се проведе пещерна експедиция „Мая Арапит 2015”. Повечето участници бяха предимно от „Под ръбъ”, но имаше присъствие от „Академик”, „ПКСУ София” и някои свободно практикуващи. Общо бяхме 16.

Пещерата Мая Арапит се намира в планината Проклетия, в Северна Албания, близо до границата с Черна гора. Планината е по-ниска от нашите в България, но с огромните, дълбоки долини, заобиколени от отвесни върхове, изглежда величествено и привлекателно за любителите на алпинизма и спелеологията.

Лагерчето ни се намира в една горичка на един стръмен сипей на около петдесетина метра от огромната вертикална стена на връх Мая Арапит, в чието подножие е и пещерата.

В продължение на два дни всеки от участниците направи по няколко курса за багаж от барчето, където оставихме всички торби. Оттам до лагера е само около час, но заради адската жега беше уморително.

След като си направихме уютен дом за следващите две седмици, започна проучването на пещерата. Вкараха се палатка за подземен лагер, храна и инвентар. След като го изградихме, стана доста уютно и там, на сухо място, където въздушното течение, което минава през пещерата и на места е като ураган, не се усеща толкова.

През следващите дни групи от по двама се сменяха в пещерата и работеха в най-високите й части. По време на експедицията от 2013 г. , в пещерата е достигната денивелация от +370 метра. Сериозно затруднение беше „бисквитеният слой, който започва от +300 и нещо метра. Според някои специалисти в експедицията това са кремъчни конкреции, които се трошат яко. На забоя, след събарянето на висящ блокаж, групата намери продължението във височина. За съжаление, бисквитеният слой продължава и е доста опасно, поради падащи камъни. Достигнато е стеснение във височина, което засега е краят на пещерата. Напред се чува яко бучене от вятър. Новите части бяха картирани до почти +400 метра денивелация. Междувременно, група от четирима направи теренен обход на платото над пещерата. Откриха перспективна пещера, но поради липсата на инвентар, не успяха да я проучат.

Дойде време за развалянето на подземния лагер и края на експедицията. Две групи изнесоха багажа на повърхността, докато другите навън свалиха част от багажа до колите. На следващия ден събрахме базовия лагер и потеглихме към морето, където си починахме от работата по експедицията.

Експедицията беше успешна и предстоят нови проучвания в целия район.DSCF6887AL_card3 (94)AL_card3 (103)

Facebook коментари

One Reply to “Мая Арапит 2015”

  1. Цеката

    Евала Монка! Поздравления за статията, предполагам добре сте си изкарали там : )

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *