Мосор, Хърватска

Поглед на Сплит от Мосор

Поглед на Сплит от Мосор

Планината Мосор разположена до сами Сплит е нещо като Далматински вариант на това, което е Витоша за Софиянци.

Достъпна с градски транспорт със скромен престой в автобуса от 30тина минути.

Главна изходна точка е село Горнйе Ситно (Gornje Sitno), разположено на 590 м.н.в. Мосор е характерно тясна, но развита по дължината на бреговата ивица планина. Простира се от заслужаващата си внимание крепост Клис на Запад и стига до бреговете на добре позната за рафтинг река Цетина на Изток. По-комуникативно населено място от Север е почти превърналото се в предградие на Сплит, село Дуго Полйе.

Района между с. Горнйе Ситно и хижите Лугарница и Джиромета е нашарен от безброй успоредно-преплитащи се и пресичащи се пътеки, които водят до едни и същи места, по приблизително едни и същи маршрути.

От особен интерес е обособеното в две части било, първата част с начало района на връх Люблян (1262м) до най-високия връх на Мосор, връх Велики Кабал (1339м). И другата в района на вр. Св Иуре, или още Козик (1319м). В района на билото има интересни карни полета и райони с екстремно добре изразен карст. Планината прелива, както от дребни изворчета, така и от сериозни карстови извори и вододайни зони в основата й. За момента най-дълбоката достигната в дълбочина е приблизително -215м в пещерите Jama Javorska II и M-2.

П.п: Чаят в хижа Лугарница е като едно време в Балкана – безплатен и не в пакетче, докато на хижа Джиромета правят феноменално кисело зеле и боб без наденица.

Билото на вр. Велики Кабал

Билото на вр. Велики Кабал

Вр. Велики Кабал

Вр. Велики Кабал

Сняг на Мосор не е често явление

Сняг на Мосор не е често явление

Planinskо Skloniste Vickov Stup и билото на вр. Козик в далечината

Planinskо Skloniste Vickov Stup и билото на вр. Козик в далечината

Карта

Карта

 

Facebook коментари

One Reply to “Мосор, Хърватска”

  1. Pingback: Диоклециановият аквадукт, Сплит – Под Ръбъ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *