Измерване на радиационния фон в пещера Колкина

Клуб „Под Ръбъ“ със съдействието на клуб „НЕПИАСТ“ Бургас планира през месец февруари, 2015 да извърши проверка на радиационния фон в пещера Колкинa.

През 2014 година в пещерата беше направено измерване което показа доста високи нива на радиационния фон (препоръчително време на престой не повече от 3 часа).

Измерването беше направено по метод с DVD дисковете които регистрират алфа-частици – един от трите вида радиационни лъчения. При този метод от диска трябва да се остави за контрола извън пещерата. За съжаление контролната част изчезна и за това има голяма вероятност резултатите да са грешни. Има и други признаци които противоречат на толкова високи резултати.

Заради това планираме през някой от следващите уикенди преди краят на месец февруари да повторим измерванията.  Измерването ще бъде направено по два начина:

  1. С ДВД дискове, които ще бъдат обработени в България.
  2. С пластмасови дифузни камери, в които се закрепва твърдотелен детектор на алфа-частици. Калибрирането и обработването на облъчените детектори се извършва в Прага, Чехия.

Местата на които планираме да направим измервания са: подземния лагер, зала 2ри януари и може би на някой отвес близо до входните части. Начинът на измерване и при двата метода е бавен и отнема време, като пробите трябва да се сменят на определен период. Първите резултати ще бъдат готови след поне 3 месеца, а цялостното проучване ще продължи около година.

Напомням също, че пещерата е и местообитание на жълтоклюната гарга, която е защитен вид и е в червената книга за България. Пещерата не бива да се посещава от началото на Март до средата на Юли за да не се безпокоят птиците. В пещерата няма как да се влезе без да се пречи на птиците, защото гнездата им са точно на входния отвес.

Допълнително инфо за любознателни:
Спелео мониторинг на радон (файл)
Видове радиация и радиационен фон.
Благородният газ радон
Що е то жълтоклюна гарга?
Къде е Колкина?

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *