Няколко думи за челник Black Diamond Icon, модел 2012

Вместо предговор малко числа.

В таблицата долу е направено сравнение на по-съществените за пещери характеристики между Petzl Duo с 14 диода, BlackDiamond Icon 2012 и в дъното е добавен Myo на Petzl, по-скоро за съпричастност на Duo-то 😉

Официален сайт на челника:  http://blackdiamondequipment.com/en/headlamps-and-lanterns/icon-headlamp-BD620599ALUMALL1.html.

 

Челник

BD Icon 2012

Petzl Duo, led 14

Petzl Myo

Лумена

200

67

205

Макс дължина на лъча

[Силен] 100м
[Слаб] 35м

[Силен] 100м

[Силен] 90м

Батерии

АА Алкални (4 бр.), Литиево-йонни, Презареждащи

AA Алкални (4 бр.),
Презареждащи

АА Алкални (3 бр.), Литиево-йонни, Презареждащи

Водоустойчивост(*)

-1м, 30 минути (IP X7)

-5м (IP X8)

На пръскане (IP X4)

Продължителност на светене (часове)

[Силен] 80
[Слаб] 175.

[Слаб] 183

[Слаб] 86

Тежест (грама)

220

300

175

Цена

$79.95

$165.00

$85.95

* линк с повече инфо за класификациите на водоустойчивост (http://www.thehulltruth.com/jensen-marine-electronics/267442-water-resistant-vs-waterproof-ipx-ratings-explained.html)

За пещерените челници много или дори най-популярни и избирани в България са моделите на Petzl със серията Duo. В тази статия ще сравня един евентуален конкурент  от Black Diamond – Icon 2012, на базата на моите впечатления ползвайки го като пещерен челник вече 8 месеца.

Първото впечатление, което ми направи BD Icon, е алуминиевият корпус, от който е изградена предната част, правейки го да изглежда като Железния човек на фона на Duo-то. Той е и доста компактен и малък, особено сравнен с петцелските си събратя. Също така и с почти ⅓ по-лек от Duo – 220 грама, срещу 300, което е съществен плюс, имайки предвид, че е неразделна част от каската и главата на пещерняка и всяка лекота е добре дошла за врата особено при продължителни прониквания.

1. Режимите на светене:

  1.     Един основен диод (чиято сила се регулира чрез задържане, голяма гъзария, но аз лично не си играя да го глася в пещера)
  2.     Два странични диода, по-слаби
  3.     -Червен, мигащ и може би други не толкова съществени режими.

(+) Тук ще отбележа голямото предимство на режима със страничните 2 диода, които макар и да разпръскват по-слаба светлина настрани, дават много равномерно осветяване и широк ъгъл с приятна светлина позволяваща свобода на действие. Той е подходящ при дейност на по-тесни места, където концентрираната в една точка светлина пречи. Също се избягва неприятният ефект да светиш в очите на другарчето, с което говориш (със силния диод е много неприятно)..

(+) Силна и дълга светлина на предния диод (100м). По спецификация силата е 200 лумена, но това е трудно (може би невъзможно) да се постига с алкални батерии. Въпреки това светлината в пещера (макар и бяла) е повече от достатъчна. За сравнение Дуото е с направо смешните 67 лумена, което е 3  пъти по-слабо…

Тук ще добавя линк към едно много хубаво ревю (на английски) със снимки на светлината и по-технични характеристики. Препоръчително четиво, ако някой се спре на Black Diamond за челник. Описани са и характеристиките на батериите, на които ще обърна внимание малко по-късно. Но с едно малко уточнение, това е ревю на BD по-скоро като туристически челник.  http://www.light-test.info/index.php?option=com_content&view=article&id=113:black-diamond-icon-2012-cree-xp-g&catid=35:czolowki&Itemid=54&lang=en

(-) Недостатък :(. Движението във вертикална позиция на корпуса е, като че ли, малко по-ограничено от петцлеските събратя. Поставяйки челника на каска (моята е Petzl) корпусът се вдига допълнително нагоре от кривината на каската и това още повече намалява възможността за регулиране. Но държа да отбележа, че за 8-те месеца на ползванене не съм срещнала проблеми, затруднения или липса на добра светлина в краката от този факт. Макар и минус, моето мнение е, че това спокойно може да се пренебрегне, поне от пещерна гледна точка.

bd_icon_helmet2. Батерии.

Както и Duo, BD работи с 4 броя АА батерии. За разлика от него обаче, BD има интересната възможност да запали на литиево йонни батерии.

(+) Като цяло, литиево йонните батерии са с по-добри характеристики от обикновените алкални- дават по-високо напрежение, по-дълъг живот на заряда и др. На линка с ревюто по-горе има и хубава таблица с поведение на челника при различни батерии. Такива батерии могат да бъдат ползвани за да се достигнат пълните възможности на челника.

(+) Индикатор за състоянието на батериите (червен, жълт, зелен). Челникът наистина е много издръжлив. Дават му 80 часа на силния режим, което е впечатляващо много. Наистина до достигане на червеният режим (25% оставащи от батерията) направо забравяш кога си сменял батериите, а до чернвения режим светлината е достатъчно добра.

(-) Ще вмъкна и моите опасения, че литиево йонните батерии може би не са най-подходящият избор за пещера. Макар и с по-добри характеристики, въпреки водоустойчивостта на челника и напредналите технологии, литият е материал, който силно реагира с вода и може да се запали, гръмне и да отвори нови части, ама няма да са в пещерата, а в пещерняка. Със сигурност модерните батерии имат защити, както и челникът е доста здрав, но мисля че този проблем трябва да бъде съобразен.

Батериите са важни за да има добра светлина. На следващия линк има добро сравнение между различни батерии и техните качества – http://anrieff.net/batterytest/index_bg.html

(-) Разполага само с 1 бутон… Това ми се стори проблем в началото, някои режими се сменят със задържане, а с ракавици дали няма да е проблем, а калта и т.н. И наистина в началото е трудно, корпусът е малък, а бутонът още по-малък… Също така, ако се нагласи основния диод(чрез продължително натискане) на някаква позиция, превключвайки на двудиодния режим или изключвайки челника, това се занулява и при следващото включване пак е на макс.

(+) Разполага само с 1 бутон. След малко тренировка се свиква и един е напълно достатъчен. Бутонът е достатъчно голям и на удобно място. Няма проблем да се натиска с ръкавици, няма опасност да се задръсти, лесно е превключването между двата основни режима – с един и два диода(но не и регулацията на силата). Аз лично в пещера никога не съм регулирала силата на силното.

Нямам дълъг стаж с Дуото, но съм забелязвала, че ключето за превключване нещо е лабаво и лесно се прецаква. Задръства се с кал и трябва с голямо усилие да се превключва. На мен лично не ми харесва и не ми е удобна ръчката на Дуото. Големият и единствен бутон на Иконата ми е по-удобен(разбира се, въпрос на навик). Може би моята женска ръка е малка и това също да е фактор, но щом и с ръкавица ми е удобно не мисля, че някой с по-голями ръце ще има проблем. Достатъчно е просто да се хване корпусът, натиска се от горе и там където е бутонът поддава :).

(-) Един малък минус и за бокса за батериите. Малко е кофти отварянето и затварянето. Напомня на граната или нещо подобно(никога не съм отваряла, но си представям, че е нещо подобно). Вдига се една скобичка и се завърта, а при затваряне трябва много хубаво да се притисне от двете страни и да се чуе щракане, защото има опасност да остане отворено и съответно нехерметизирано.

Като цяло, лек, стабиелн, водоустойив челник с изключително добра и продължителна светлина. Подходящ за пещери. Цената е може би малко висока, Петцел имат и по-специализирани за пещери модели, но не и с такава хубава светлина 🙂

-Ефросина Христова

Facebook коментари

One Reply to “Няколко думи за челник Black Diamond Icon, модел 2012”

  1. Pingback: Става ли найткор(nitecore) за пещерен челник? – Под Ръбъ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *