Скрепяващият седалката майон

Това е основното съоръжение скрепяващо седалката ни с осигурителния ремък, гръдния самохват и съоръжението за спускане. Всеки пещерняк знае колко отговорна джаджа е той. С развитието на техниката се появиха няколко варианта изпълняващи тази функция. Първоначално пещерняците са използвали стоманени “швейцарци” – карабинери с бъбрековидна форма. Впоследствие те биват заменени с далеч по-надеждните майони /Maillon rapide/ на френската фирма Peguet. В ден днешен отново се налагат конструкции, по същество карабинери, които изпълняват функцията на скрепяващия седалката майон. Такива са Petzl Omni и Courant Moka.

Малко якостни стандарти:Graphic1
Европейски стандарт EN 12275 определя майона като type Q /Quick link/ и трябва да издържат на натоварване по дългата ос 25 kN и 10 kN по късата. Моделите на  Petzl и Courant покриват изискванията за type Х и В, като производителите са възприели за необходимо повишаване на здравината по- късата ос до 15 kN. Допълнително те издържат натоварване от 20 kN в три посоки.

Форма и функционалност:
Основната форма за майон наложила се в практиката е т.нар. бъбрек /Half moon/. Тя дава възможност за равномерно разпределение на съоръженията. Като изключим неприятното “щракане” на джадите при смяна някои манипулации, майоните делта /Delta/ са напълно функционални и удобни. Тяхно предимство е пропорционално по-голямата здравина по късата ос. Courant  предлага модел съчетаващ формата на бъбрек с тази на делта и респективно положителните им качества.

Освен формата, значение има и системата на отваряне – Maillon rapide се отварят значително по-бавно и неудобно в сравнение с новите, по същество карабинери, на Petzl и Courant. Съществуващите страхове, че карабинерната ключалка ще се отвори или е ненадеждна са напълно неоснователни, разбира се при нормална и разумна употреба.

Изборът:

На пазара съществуват повече от дузина модели които покриват стандартите и функционалността. Към това число може да се прибавят всички брандирани от други фирми майони, които в действителност произведени от Peguet.

Maillon Rapide - Half moonPeguet, Half moon  – Класическия бъбрек. Алуминиевия му вариант /Half moon – Zicral/ е най-лекия от всички варианти. В последно време тези майони създават проблеми с резбата на муфата – след няколко употреби тя се деформира и често майона става негоден за употреба. Стоманеният е почти три пъти по тежък, но безкрайно износоустойчив с изключение на посочения проблем с муфата. В последно време две италиански фирми CAMP и KONG предлагат бъбрековиден стоманен майон, който не е произведен в Peguet. Освен леки разлики в пропорциите, този модел се отличава с безупречно работеща муфа! http://www.camp.it/en/template01.aspx?codicemenu=1106

Майоните Delta – Освен като материал, делтите се различават като размер. Произвеждат се основно от Peguet. Така наречения им номер отговаря на диаметъра на кръглото сечение.

Delta 10 Maillon Rapide - Delta Steel 1– Освен споменатите плюсове и минуси на формата стоманените делти са разумен избор от гледна точка на цеIMG_8557ната. Принципно са най-евтини а и отгоре на това при промоции в магазините, се появяват буквално на цена от по 5 лв. Неръждаемият вариант е рядко срещан. Трябва да напомним, че алуминиевият не покрива съвременните изисквания на EN 12275. Въпреки това в инвентара на редица клубове се срещат още такива майони. Не искам да раздавам съвети, но като прибавим към незадоволителната номинална якост на модела дългата експлоатация и респективно амортизация, мисля, че е съвсем разумно такива майони да бъдат “пенсионирани”.

Delta 9, 8 и 7 – Якостните изисквания покриват и стоманените версии Delta 9 и 8 и неръждаемите Delta 9, 8 и 7. Delta 7 Stainless steel  е един много разумен избор, ако търсите лек, компактен и износоустойчив майон. Теглото му е с пренебрежимите 5 гр. повече от това на алуминиевия бъбрек, но по якост и износоустойчивост го превъзхожда значително. Друг плюс на Delta 7 е възможността да използвате стандартното 13 мм за “много кални случай”.  Проблемно би било единствено поставянето му в по-дебели уши на седалката. При използването на делта с размери 8 и 7 трябва да имате предвид, че той може деформира гръдния ви самохват, значително повече от по- дебелите майони.

Petzl - OmniPetzl Omni – Карабинер, конструиран да замести майона. Бъбрековидна форма. Набира все по-голяма популярност. Удобен, относително лек, функционален… по скъп, но няма нищо идеално. Предлага се с обикновена /винтова/ и автоматична муфа. Като всеки по-прецизен детайл автоматичната муфа често трябва да се почиства и смазва.

COURANT Moka carabinerCourant Moka  – Също карабинер заместващ майона. За съжаление не се предлага в България.  Формата му е много удобна. Муфата е автоматична, изработена от медна сплав. Работи значително по надеждно от тази на Petzl, но е и значително по тежка.

 

модел материал тегло g дълга ос kN къса ос kN ширина mm
Maillon Rapide – Half moon алуминии/zicral 54 25 10 86
Maillon Rapide – Half moon стомана 152 45 >10 86
Maillon Rapide – Half moon нераж. сплав 156 62 >10 86
Camp / Kong – „D“ 10mm стомана 157 48 13 86
Maillon Rapide – Delta 8 стомана 86 27 10 73
Maillon Rapide – Delta 9 стомана 115 35 >10 78
Maillon Rapide – Delta 10 стомана 152 45 >10 87
Maillon Rapide – Delta 7 нераж. сплав 59 31 10 63
Maillon Rapide – Delta 8 нераж. сплав 86 38 >10 73
Maillon Rapide – Delta 9 нераж. сплав 115 49 >10 78
Maillon Rapide – Delta 10 нераж. сплав 152 62 >10 87
Courant – Moka алуминии 130 20 15 109
Petzl – Omni Screw lock алуминии 86 20 15 97
Petzl – Omni Triact алуминии 92 20 15 97

Накрая няколко съвета.
Създайте си навик, рефлекс или както искате го наречете – винаги след поставяне, сваляне или каквото и да е била манипулация трябва да си затваряте/завивате майона. Трябва да свикнете да виждате завит майона дори и когато седи на „нощното ви шкафче” – мисля, че това би ви спестило една доста притеснителна ситуация, ако е и нещо по-сериозно.

Майона, поставен на седалката трябва да се отваря на ваше ляво, така че при изкачване движещото се въже да не развие муфата.

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *