Доклад Колкина 23.01.2013г

В сряда тръгнахме Кирил Георгиев (ПК „ПОД РЪБЪ”) и Яни Макулев (ПК „Хеликтит”) от с. Церово към 12:00ч. към Колкина дупка с. Зимевица. Целта бе да наковем отвесите с лепени клинове и да разширим тесните места които много пречат на хората които работят на дъното и на тези които ще пренасят багажа за подземния лагер в събота. Яни го бе хванал някакъв вирус и хич не се чувстваше добре но въобще не се предаде. Имаше малко препятствия да стигнем до дупката с джипарата но добре че има лебедка, чукове и лостове. Снегът не бе много но беше доста мокър и тежък и не можахме да пробием по „официалния” път. След къртене на камъни и други подобни в крайна сметка стигнахме на 50м. до. Колкина дупка.

С жипката

С жипката

На слизане по екипираната с въжета дупка ние поставихме лепените клинове на първите три отвеса до старото дъно от 2009г. на -112м. дълбочина (открито от ПК „ПОД РЪБЪ”). Движихме се доста спретнато и бързичко. На спускане по отвесите аз пробивах дупките за клиновете а Яни ги лепеше. 

IMG_0688

Като стигнахме най-старото дъно (на -67м.преди 2009г.) пред тясното меандърче (открито 2009г.) почнахме да разширяваме тесните места „с разширителя за тесняци” които изцедяват силите на спелеолозите особено на излизане от пещерата. След малко работа разширихме критичните места в въпросното меандърче.

Малко преди камбаната от 2009г.

Малко преди камбаната от 2009г.

Входа на камбаната от 2009г.

Входа на камбаната от 2009г.

В 24:00ч. същия ден пиехме доволни от свършеното биричка в къщи (с.Церово). ЗАКЛЮЧЕНИЕ В крайна сметка от това посещение в пещерата има здрави опори до -112м. и са разширени критичните места което пести сили на спелеолозите и става за провеждане на спасителна акция „недай си боже”. Остава да се накове парапет на първия отвес за да се избегне калта и стеснението на дъното му. (не го направихме защото нямахме обикновени анкери).

Автор: Кирил Георгиев ПК „ПОД РЪБЪ”

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *