Колкина – 17.01.2013

 

IMG_0644

Цел: екипиране и излседване меандрите и няколкото отвеса в зала 1ви януари (Колкина дупка)

Участници: Захари Шопа, Павлин Димитров, Цветан Костурков

Дата: 17.01.2013

Бяха проверени два меандъра, като единия завършва със солидно, нестабилно пропадане, образуващо нещо като кладенец, чието дъно е безперспективно. За достигането до дъното на този кладенец (своеобразен завършек на меандъра от своя страна), не се наложи използването на алпийски техники, нито екипировка. Интерес буди само един прозорец от другата страна на стената, до където не може да се достигне поради ронливия характер на стените, парапет би бил доста сложно и трудоемко изпълнение.

IMG_0661

След това се насочихме към другия съседен меандър, който се оказа сравнително дълъг и разчупен. В самия меандър има един доста голям колектор събиращ или събирал някога води от три места. Колектора е със завидни размери, а непосредствено над този колектор се намира по-малък колектор със същата конфигурация само на няколко метра над първия. Под големия колектор продължихме пътя докато не стигнахме до малък, но проходим до някъде меандър с вода. Меандъра понесе името „’Ше те скъсам”, заради агресивното си отношение към облеклото на един от изследователите му. След няколко мъчни завоя, продължаване без каска, мокрене и редуване на различните нива, меандъра постепенно се стеснява, но продължава. На този етап меандър „Ше те скъсам” не би бил логично място за продължаване напред, въпреки, че на един доста по–късен етап от изследването на пещерата няма да е изключено да бъде упорствано и там.

IMG_0654

След обхода в района на „Ше те скъсам”, се продължава с екипирането на отвес, който води от другата страна на въпросния прозорец , забелязан при първия меандър. От нивото на прозореца се вижда друг такъв, в който се чува капеща/течаща вода и се долавя сериозен обем. След екипиране на парапет с оскъдни сегменти, благодарение на дългите крайници на Павлин Димитров, траверсирането през кладенеца е осъществено и се попада на около десетина метров кладенец. Уви, едва след екипирането и стигането на дъно, загряваме ,че това е пътя към вече проверения меандър „Ше те скъсам”. Тъй като в същия 17.01.2013 на Мирослав и Бети от ПК „Под Ръбъ”, се ражда сина Петър, този дял и траверс на пещерата се казва „Петърчо”, посветен на малкия. Честит Първи Рожден Ден, Петърчо!

IMG_0640

Така още един дял от пещерата е проверен и екипиран, подготвен за картиране. А колко още много имаше, а колко още много ще има…

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *