Black Diamond nForce – водещ самохват за пещери?

Идеята да се направи лостов самохват, който да бъде лесен и удобен като класически водещ не е нова. Преди повече от три десетилетия Kong-Bonaiti пускат на пазара такъв, но поради неизвестни на мен причини той е спрян от производство.
Днес, Black Diamond предлагат, спокойно мога да кажа, ремейк на въпросния Kong-Bonaiti. Като го наричам ремейк, аз изобщо не влагам лоши чувства – напротив, благодарен съм им, че отново някой пусна на пазара тази толкова удачна конструкция!!!

Изпробвах самохвата в достатъчно калната пропаст Екстрем (с.Боснек). Единственото ми притеснение, че калта ще блокира фините механизми на предпазителя, не се потвърди. Дори и умишлено натъпкан с кал на всички възможни места, самохватът работеше безотказно! Това не важеше за гръдния ми. Липсата на калоотводи на Black Diamond nForce се компенсира от лоста, който задвижва челюстта. Дори и с изцяло покрити с засъхнала кал зъби, самохватът работи безпроблемно.
Система на предпазителя на челюстта е нетипична, но след кратка експлатация става по-удобна от “стандартната” за самохватите от тип Дреслер. Единствено трябва да свикнете, че за отваряне трябва да ползвате показалеца си, а не палеца.

Ето линка към сайта на производителя  http://www.blackdiamondequipment.com/en-us/shop/climb/big-wall/nforce-ascender/

Положителни черти:

– Устойчив на кал (лед и каквито и да било замърсявания) – това все пак е основната идея вложена в него!

– Много удобно заключване (след усвояването му)

Отрицателни черти:

– Относително по-високо тегло и габарити, което на фона на цялата кал и гадост по екипировката не е изобщо съществен проблем, но все пак трябва да се спомене.

– Липса на втори отвор за педала, но това е породено от функционирането на лоста. Това налага използването на овален карабинер в който  да се включа карабинера на ремъка и този на педала.

– Висока цена – ето тук е проблемът… Black Diamond nForce е около два пъти по-скъп от аналогичните му водещи самохвати!

Моето лично мнение е, че nForce е абсолютно приложим в пещерното дело и превъзхожда по калоустойчивост всички “класически” водещи самохвати от типа Дреслер. Следващото нещо което трябва да се провери е експлоатационния му ресурс, но за това се надявам да пиша след няколко години!

Константин Касабов

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *