Триглав – зимно изкачване

Маршрут:
Sofia – Beograd – Zagreb – Ljubljana – Jesenice – Mojstrana –Aljazev Dom

  • 1000 км на посока
  • 11 – 12 часа

Магистрални такси:
в Сърбия – 10е на посока
в Хърватска – 16е на посока
в Словения – 15е за винетка, която важи и в двете посоки
Техническо описание:
Трите най-логични варианта за изкачване на Триглав са съответно през:

  • долината Vrata с изходен пункт Aljazev dom (1015м)
  • през подстъпите на Бохинското езеро (най-плавни, но пък дълги и с доста денивелация)
  • през Rudno polje , с най малко денивелация за преодоляване

Класическия маршрут минава през части от Северната стена с изходен пункт Aljazev dom. През зимата хижата не работи, а с вода може да  се снабдите 3-4км по –надолу ,където реката е близо до пътя. Факта, че хижата не работи може да се сметне за приятен, защото в това време на годината хората са доста малко, рейнджърите липсват, за паркинга не се заплаща, а и 100м по – нагоре от хижата има т.нар. Zimna soba, което представлява доста добре зареден и подържан зимен заслон. Уют и спокойствие – нарове с одеала, печка, дърва и секира.
На 5мин от хижата се намира един огромен монумент на клин и карабинер. От тук всъщност и се разделят двата северни маршрута, за да се съберат след няколко часа и няколко стотици метра по – нагоре в масива. Tominskova се отделя наляво и нагоре през гората, а Prag продължава по долината Vrata. Времето за преодоляване на двата маршрута е приблизително еднакво, като Tominskova е обкован с повече железни елементи и има откровени via ferata пасажи, въпреки че според някои в летни условия, двата варианта са почти еднакви.
Маршрута Prag продължва по долината и след 20-30мин се отделя за да навлезе остро в масива. Започва стъмен пасаж с метални хватки през колароподобни изкачвания. От тук започва и снега. Следват изкачвания и пресичания на улеи, колари, снежни полета със съмнителна на моменти устойчивост, вертикален пасаж от 7-8 метра, който обаче е добре накован, серпентини и малки фунии  с отворен край към отвеса.  Изизисква се постоянна концентрираност, а според условията и възможностите използването на въже не е изключено. След 3ч и 40мин. се стига до Begujnski kladenec (2150m), ниша в основата на стената на Begunjski vrh, където при добри условия (следобедно затопляне например) има вода – това е и мястото, където двата маршрута се обединяват. От тук до Triglavski dom, започва платоподобен пейзаж  с възвишения, което разстояние се взима за около 1ч. и 15мин. Може би не е добра идея да се изпробва зимната толерантност на  домакините и опъването на палатката е добре да не е в района на хижата (глобата за бивакуване на човек е 100е).
Ранно ставане и посока към върха. Условията на снега и времето тук стават ключови. Започва се с наклонен, вертикален пасаж, който води до първите подаващи се изпод снега железни хватки. От тук до самия връх, пътя е накован и подсигурен с метални въжета. Изключение правят два ключови пасажа, но в крайна сметка снега диктува правилата. Въпреки доближаващите се до прерфектни условия ,на които попадаме, не елиминират техническите пасажи по преодолявнаето на Мали Триглав. Следва равното било на Мали Триглав, съвсем леко слизане и последно изкачване към същинския връх. От подножието до върха отиваме за 1ч. и 30 мин. , връщането ни отнема с 30 мин по-малко като условията са доста променени.
От върха до Aljazev dom слизаме за 4ч. и 30мин.
Какво още?
Грехота е да се дойде до тук и да не се мине през Bled, с неговото езеро и няколко километра по нагоре разположеното Bohjnsko jezero. Алпийск рай – къщи без огради, прозрачни реки и спокойни планинци… Ако все още следите подхода на едно такова пътуване и имате нужда от спокойно място за палатка, където няма да ви глобят, само защото няма да ви намерят това е една отбивка в дясно след Nomenj, посока Bled – Bohjnsko jezero. Отбивката е нещо като обходен път, който след 2км, отново се включва на същия път при автобусна спирка. В средата на това пътче има възвишения, със супер полянка, където сте добре скрити от основната асфалтна артерия. Има и чешма до малка, запусната къщурка.
Бюджет:
100е на човек,  при следните условия и харчове:

  • Кола с газова уредба
  • 4 човека
  • Застраховки
  • Зелена карта
  • Бири, кафета и т.н. из балканските столици

[embpicasa id=“5729401340036126913″]

Facebook коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *