Стакевци – Кричимското Врело

В разгара на 4те почивни дни в края на месец Септември се проведе експедиция на клуб „Хеликтит“ за изследване на пещера Врелото.
Пещерата се намира в северозападна България, близо до село Стакевци, област Белоградчик, на около 13 км от границата със северната ни съседка Сърбия.

Това е и съвсем в западният край на Стара планина.


Главният ни лагер беше в близост до изоставената военна застава, където Иво от клуб Хеликтит едно време е членувал и съответно имаше доста пикантни и интересни истории споделени вечер на лагерния огън :).

В експедицията взеха участие клуб „Хеликтит“ – Коста, Ванката, Ина, Мамута, Яни + семейство, Трифон (Пънкаря), Иво с жена си, клуб „Под Ръбъ“ – Церово – Ефросина, клуб „Витоша“ София- Ники Орлов (Професора), както и Иван (Морския).

Главната цел беше да се мине сифона и да се изкатери отвеса в близост до него. И двете цели бяха изпълнени в рамките на експедицията за което похвала на участниците :). Ето и линк с подробна информация от сайта на клуб „Хеликтит“ с технически подробности за гмурканията и изкачването на отвеса.

В пещерата като цяло има наистина много вода (и то студена поне за мен).

И трите дни имаше влизания и неспирна работа в нея особено от страна на гмуркащите се и екипиращи отвеса групи. Благодарение на успешното гмуркане на Морския се установи връзка между две от залите.

Междувременно отвън пещерата полезната работа продължаваше да тече. Аз, Коста, Ина и децата на Яни направихме малък обход на хълма над пещерата и открихме един бункер, който беше и картиран.

В близост до пещерата има и няколко други по-малки пещерички една от които успяхме да картираме последния ден, а другата ще остане за занимание на някоя следваща експедиция.

Последния ден ни навестиха и едни други изследователи – прилепарите. Тяхната цел беше да видят какви прилепчета обитават пещерата и местностите около нея. Общо взето и накратко много полезна работа беше свършена 🙂

и ето и малко снимки от лагера:

Facebook коментари

One Reply to “Стакевци – Кричимското Врело”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *