Колкина дупка

Карта на пещерата с лагерите нанесена върху Гугъл карти.

Колкина дупка е най-дълбоката пещера в България. Намира се в Понор планина, централната част на Западна Стара планина. Изходна точка е село Зимевица.

Местоположение

Координати на входа: 43.058162, 23.277110
Надморска височина на входа: 1285м
Координати на къщичката: 43.058162, 23.277110

Упътване: Асфалтовият път стига до село Зимевица, подминава се центъра посока с. Заноге и на остър десен завой се тръгва по разрушен асфалтов път който след 200м преминава в калдъръм. Калдъръмът стига до една от последните къщи в централната част на селото. Долу на картата е показан пътя до тази къща защото с лека кола може безпроблем през лятото да се стигне. (зимата пътят извън асфалта може да не е почистен!)

Следва около километър черен път който за по-ниска кола не е препоръчителен. За около 30 мин с багаж по пътя се стига до „къщичката“, прехода не е с голяма денивелация. Внимание, при последната къща където се оставят колите често има пуснати големи овчарски кучета. Ако сте голяма група не е проблем, но за 1-2ма 1 хляб ще улесни минаването.

Информация:

Дължина: 23 205м
Дълбочина: 562м
Средна температура: 9.5 C

ПК „Под Ръбъ“ Церово активно изучава пещерата с по няколко експедиции на година. Стараем се картата на сайта да е актуална до колкото е възможно.

Пещерата е изключително технична, голямото наличие на води, отвеси и тесняци прави проникването до най-вътрешните части предизвикателно. За желаещите да влязат е задължително да се запознаят с правилниците за безопасно проникване и бивакуване.

По време на есенно-зимни прониквания трябва да се съобрази времето. Входът е на 1285нмв и зимата температурите могат да паднат под -20г С. При лошо време с мъгла и непознаване на района неведнъж са се губили хора.

Голяма част от пещерата е стационарно екипирана. За входа е нужно 20м въже и 2 карабинера.

При желание за бивакуване свържете се с членове на клуба за координация и актуална информация за състоянието на лагерите. Има 4 налични места с частично или пълно оборудване за бивакуване:

  1.  Лагер „Слънце“ -267м. Точно преди „фурната“. Оборудван е с палатка, чували, малко храна, примус посуда. Служи за кратка почивка по време на по-дълбоки прониквания и за извънредно бивакуване при „бедствие“. Спането не е препоръчително защото лагера не се поддържа с цел бивакуване а и не е най-приветливият подземен лагер.
  2. Лагер „Калоян“. На -470м. Намира се в обширна суха галерия. Лагерът е оборудван добре за големи и дълги експедиции. Той е основен лагер по време на проучвания.
  3. Изнесен бивак „Под балдахина“ Намира се зад полусифона в сектор „Младеница“. Ползва се за проучвания на най-отдалечените места, има само малко посуда, две шалтета и постелка за спане. Може да побере комфортно до 9 души.
  4. Мартенски сняг – намира се след дънния блокаж

Кратка история

За първи път е картирана края на 70те, началото на 80-те от  софийски клубове. От 2008 г. Пещерен клуб „Под Ръбъ“ с. Церово имаме основен принос в изследването на пещерата „Колкина дупка” с помощ от приятели от други клубове „Академик“, „Ъндърграунд“, „Хеликтит“ и др

2009-та година, август бе първото голямо откритие. Пропастта „Колкина дупка“ до тогава се знаеше, че е дълбока -86 m, с обща дължина 46 m (след прекартиране установихме, че дълбочината ѝ е -67 m). Тогава, след малко труд преминахме едно стеснение и се открива нов отвес – „големият отвес“, който прави пещерата поредната 100 метрова пропаст в България, със своите -112 m дълбочина и 71.30 m обща дължина

2013-та, 1ви януарури окончателно стеснението бива преодоляно и следват „големите зали“ – зала „2-ри януари“ и зала „Церово“ след които се слиза на река  до дълбочина -267 m и обща дължина на галериите 1227 m

2017-та, януари бива премината „фурната“. Дълга 11м ниска преса с вода тя е едно от най-трудните места в пещерата. Следват нови галерии и отвеси, най-значителният от който е 58м каскада с пръскаща вода. Бързо след минаването на фурната разбрахме, че това е новата най-дълбока пещера в България. От тогава до сега продължава активното проучване на пещерата.

2022-та, септември месец Колкина стана най-дългата пещера в България. След минаването на полусифон „Психо-атака“ и на пробива на „Безнадежден случай“ пещерата минава минава тогава най-дългата Духла и се появяват много нови хоризонти за работа и продължение.

2024-та, дънният блокаж бива минат, така дълбочината нараства с още 20 метра (-562м), а дължината минава 20км, много нови галерии и реки биват открити с нови места за проучване. Бива изграден нов лагер(Мокър сняг) за улесняване на експедициите след блокажа. 

Повече за потенциала и карста на района на най-дълбоката пещера може да научите от тази любопитна статия Понор планина и карста в нея

Последни новини от Колкина вижте тук

Видео от „Фурната“: